1970’li yılların başları. Damarlarımda bir deli kan, daldan dala atlamaktayım. Etkinlikler, Beyoğlu sokaklarında şiir marinalarının yapıldığı mekanlar.
Ana Dergisi çıkarmaya başlamış olan Necla Ünal ve eşi Süha beylerle o zamanlarda tanıştım. Bir süre sonra bir hanımefendi beni arıyormuş. Buluştuk. Adı Nihal. Meğer Necla Hanım’ın kız kardeşiymiş. Sonradan kıvırcık olarak ünlenecek olan Bilgen Bengü ve Kemal Sunal ile filmde oynayacak olan Gölgen Bengü’nün annesi. İki yıl önce rahmetli oldu. Mekânı Cennet olsun. Nihal Hanım bir dergi çıkarmak istediğini söyledi. Benim hazırlamamı istedi. Derginin adı “Güven” olacaktı. Bir süre sonra Nihal Hanım’ın Cumhuriyetçi Güven Partisi’nin kadınlar kollu ile ilgili olduğunu öğrendim. Derginin Güven Partisi tandanslı olacağı anlaşıldı. Birkaç sayı çıkardım. Sonra nedenini hatırlamıyorum. Her halde anlaşmazlığa düştük ki, bıraktım. Nihal hanım da sanırım devam ettiremedi. Aslında Güven partisi, güven vermedi.
Nihal hanım, beraber çalıştığımız zamanda benim de Güven Partisi’ne girmem için ısrar etmişti. Kıramadım form doldurdum. Alıp partiye götürdü. Yanlış hatırlamıyorsam Prof. Dr. Fethi Çelikbaş karşı çıkmış, “Bu genç adamın aramızda ne işi var?” demiş.
Nihal Hanım, kararlı, bilinçli bir kadındı. İki kızının üzerinde titrer, eğitimlerini izlerdi. Nitekim ikisinin de sanatçı olmalarında emeği çoktu.
Derginin ilk sayısının kapağına Ferit Melen’in fotoğrafını koymuştuk.
Ferit Melen, Cumhuriyet dönemi Türk Siyasi hayatında uzun süre bulunmuş ve Başbakanlık da dahil önemli görevler yapmıştı.
Geçenlerde avukat olan kızı Olcay hanımın vefat ettiğini gazetede okumuştum. Oğlu Prof. Dr. Mithat Melen 14 Kasım 2020’de coronavirüs ten hayatını kaybetmişti.
Ferit Melen, Van’dan çıkıp en yüksek mevkilere gelmesi nedeniyle sempati ile baktığım, zaman zaman da bu kadar çok partinin içinde bulunduğu için kendimce garip karşıladığım kişiydi. Elbette her dönem ve oluşumu kendi zaman, zemin ve şartlar içinde değerlendirmek gerekir.
Çeşitli hükümetlerde maliye ağırlıklı olmak üzere bakanlıklarda ve başbakanlıkta bulunmuş bir kimseyi gençler de bilsinler diye ölümünün 35. yılında anlatmak istedim:
Sözünü ettiğim gibi 1906’da Van’da doğdu. İlk, orta eğitimini Van’da yaptı. Bursa Erkek Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde eğitimini sürdürdü. Bursa maiyet memurluğu, Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve askerlik görevinden sonra, Fransa Maliye Bakanlığı'nda inceleme yapmak üzere Paris'e gönderildi. 1943'te Vasıtalı Vergiler Genel Müdürü oldu. 1946'da Gelirler Genel Müdürlüğü makamına getirildi. Van milletvekili seçildi. 9 ve 10. Dönem İsmet İnönü kabinesinde Maliye Bakanı olmuştu.
1964-1979 yılları arasında Van senatörü seçildi. 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa etti. Güven Partisini kuranlardan oldu. Nihat Erim hükümetlerinde de Millî Savunma Bakanlığı görevine geldi. 22 Mayıs 1972 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni başbakanı oldu. Süleyman Demirel döneminde de yeniden Millî Savunma Bakanlığı'na atandı. Ferit Melen, 3 Eylül 1988 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetti. Cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Ferit Melen, 1950-1967 yıllarında Cumhuriyet Halk partisinden sonra, 1967-1971 yıllarında Güven Partisi’nde, 1971-1973 yıllarında Milli Güven Partisinde, 1973-1980 yıllarında Cumhuriyetçi Güven Partisinde, 1983-1986 yılları arasında da Milliyetçi Demokrasi partisinde yer almıştı. Oğlu Prof. Dr. Mithat Melen ise, MHP’den 23’üncü dönem (2007–2011) İstanbul Milletvekili seçilmişti.
Ferit Melen, Mülkiye’deyken, idareci kaymakam ve vali olmak istiyordu. Maliye teftiş heyeti aklımdan geçmiyordu; Babası uzun süre Mal Müdürlüğü yapmış, çocuklarına Bize “Sakın maliyeci olmayın,” derdi. Bilemezdi ki o ülkenin maliyesini yönetecekti.