Hava çok sıcak! İstanbul’da, bugün ve sonraki 2 gün termometreler 40 dereceyi zorlayacak.
Sıcaklık rekor üzerine rekor kırarken, uzmanlar televizyonlarda, gazetelerde uyarı üzerine uyarı yapıyor: “Belli saatlerde dışarıya çıkmayın, bol sıvı tüketin, ince ve rahat giyinin, ağır yemekten kaçının vs vs...”
Tüm bunlar doğal elbette.. Küresel ısınmanın acı reçetesi!
Fakat İstanbullular olarak başka bir sıkıntımız daha var! O da su!
Sıcaktan barajlardaki suyun 3’te 1’inin dahi buharlaştığı bu günlerde; megakente su sağlayan kaynakların doluluk oranı, son 9 yılın en düşük seviyesine geriledi.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSKİ) göre; en az 868 milyon 683 bin metreküp "biriktirme hacmine sahip" baraj ve göletlerdeki su miktarı, dün itibariyle 350 milyon 320 bin metreküp seviyesine kadar düştü.
Son 3 yıllık, "19 Temmuz tarihli baraj doluluğu verileri"ne bakarsak, 2020‘de %60.44, 2021‘de 70.19, 2022‘de 70.14'ken, şu an maalesef %40.33.
İstanbul'un su sorununu çözen 10 barajdan, sadece Ömerli ve Darlık'da doluluk oranı yüzde 50'nin üzerinde. Alibey Barajı %21.79, Sazlıdere ise yüzde 24.19'luk orana sahip. Alarm veren iki barajımız ise %6.96 ile Kazandere ve %4.86 ile Pabuçdere.
Bir taraftan suyumuz bu kadar azalıyorken; diğer taraftan günlük tüketimimiz, aşırı sıcaklardan dolayı 3 milyon 550 bin metreküp rakamlarına kadar çıktı.
NASA'nın su bilimcisi Jay Famiglietti'nin bile "Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil" dediği zamanlarda, doğal kaynakları ve suyu har vurup harman savurmamız gerek.
Basit ve kişisel önlemlerle su kısıtlanmasına gidilmeli. Evde, ofiste küçük tedbirlerle kullanım azaltılmalı.. Zaten İSKİ tarafından yapılan kesintiler de, megakentte yavaş yavaş başlamış durumda. Tüm dünyayı tehdit eden suyu, bizlerin de "ciddi önlemlerle ve çok dikkatli" kullanmamız gerekli.
Çünkü İstanbul’un nüfusu her geçen gün artıyor fakat su kaynakları asla artmıyor!