6 şubat! Büyük afetin yaşandığı gün.. Binlerce insanımız enkaz altında can verdiği gün. Ülkece yıkıldığımız gün…
Çok olmadı aslında. Üzerinden sadece 6 ay geçti! İlk bir ayında TVlerde tüm gün canlı yayınlar yapıldı, kurtarma çalışmalarını sabahlara dek izledik, kahrolduk. Daha fazla neler yapabiliriz diye koşturduk… Elimizden ne geliyorsa yaptık!
Peki sonra?
Maddi imkanları iyi olanlar, farklı evlere taşındı. İş değiştiren, ev değiştiren hatta kent değiştirenler oldu.
Gidemeyenlerse yaşadıkları binalar için "Acaba ne yapılabiliriz"i düşünmeye başladı.. Binam sağlam mı? sorusuna yanıt arayan binlerce İstanbullu, koştura koştura deprem dayanıklılık testi yapan üniversite ve belediyelerin kapısını çaldı.
Örneğin büyük deprem sonrasındaki 3 ay içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne 'Deprem Analiz Raporu' için toplam 4 bin başvuru yapılmış. Bu ayda 1000'in üzerinde başvuru demek. Fakat bu rakam, son 2 ay içinde aylık 50’ye kadar düşmüş. Mesela 25 Temmuz’daki başvuru sayısı sadece 5.
Rapor veren kurumlardan biri olan İTÜ'de Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım başvurularla ilgili “Depremden sonra çok müracaat vardı. Artık eski yoğunluk yok" diyor.
Tabii belediyelerdeki başvurularda da azalma var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) verdiği bilgiye göre, İstanbul genelinde 2000 yılı öncesi yapılmış binalarda 'Hızlı Bina Tarama Yöntemi' ile gerçekleştirilen Bina İnceleme Projesi için, deprem sonrasındaki 3 ayda, 160 bin kişi başvuru yapmış. Fakat sonrasında yine devamı gelmemiş!
Elbette başvurulardaki azalmada ekonomik kaygılarda etkili. Bu raporları alabilmek için bile; binanın büyüklüğüne göre 80 binden başlayıp 600 bine kadar yükselen maliyetler sözkonusu! Zemin incelenecek, sondaj yapılacak, sismik incelemeler gerekiyor, teknik analizleri var! Doğrusu az iş değil, tabi ki ucuz da değil…
Megakentte maalesef büyük bir deprem bekleniyor. Bunun kaçışı yok.
İstanbullular olarak belki "Hayat devam ediyor" diyoruz, yavaş yavaş rutinimize dönüyoruz ama bu gerçeği de unutmamalıyız.
TVlerde depremzedelerle ilgili haberler azaldı. Uzmanlar daha az beyanat veriyor, dost meclislerinde bile deprem konuşulmaz oldu. Üzerimizden bu rehaveti acilen atmalı ve büyük İstanbul depremi için acil önlemler almalıyız.
Konuyla alakalı güzel haber ise İstanbul'a Özel Deprem Yasası yolda…