BALAT GEZİ REHBERİ

Biraz bohem biraz varoş  biraz entel biraz Asya biraz Avrupa olan buram buram tarih ve kültür kokan İstanbul burası... Kültür izleri, tarih, tezatlar ve kozmopolit yaşam gibi özellikler eski İstanbul semtlerinde olduğu gibi Balat’ta da var. Dar sokaklarda karşı eve gerilmiş iplerdeki renkli çamaşırları, üst katın cam kenarında çekirdek çitleyen kızı, merdiven önlerinde oturup dedikodunun dibine vuran şirin teyzeleri görebileceğiniz, kıraathanelerdeki çay kaşığı seslerini ve birbirine karışan ezan seslerini duyabileceğiniz, cafelerden gelen mis gibi pankek kokusunu içine çekebileceğiniz, her anını dolu dolu yaşayabileceğiniz bir semttir Balat. Farklı inançların sembolik merkezidir Balat…

Çok yakın bir geçmişin oldukça popüler mekanlarından biri olan Balat, Fener ve Cibali semtleri ile iç içe geçmiş olduğundan Fener-Balat olarak da biliniyor. Tarihi dokusuyla uzun yıllar cazibesini korumuş olan semt, son birkaç yıldır yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Haliç kıyısıyla sahil surlarının arka kısmından iç kısımlara doğru, Eğrikapı yönünde yükselen bölgede kurulu olan Balat, gezilecek yerler, birbirinden güzel eğlence mekanları, cafeleri, tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile sıkılmadan birkaç saatinizi geçirebileceğiniz eşsiz bir deneyim sunuyor.

Balat, bireysel olarak keşfedebileceğiniz kolay semtlerden biri olsa da, turlar ile gezinizi çok daha eğlenceli ve anlamlı hale getirebilirsiniz. 4-5 saat süren bu tur gezileri ile, Fener, Balat ve Cibali’nin en önemli ve en popüler turistik noktalarını görebilirsiniz. Viran hale gelmiş binaların yanında yenilenmiş rengarenk evler, tarihi camilerin yakınında yer alan sinagoglar ve çocuk dolu sokakları ile son yıllarda popüler semt kervanına katılan bir yer burası. Antika cenneti olarak da bilinir Balat. Gramafonlar, 45’lik plaklar, kırılmadan 50 yıl boyunca ayakta kalabilmiş çay bardakları, birbirinden güzel abajurlardan porselenlere Balat’ta hepsini bir arada bulabilirsiniz.

Artık nostalji olsun diye mi, yoksa annem sevinir diye mi bir parça alırsınız bilemeyiz ancak dilerseniz kapısından geçerken bir antika müzayedeyesine katılabilir, almak istemeseniz bile açık artırmayı kızıştırabilirsiniz. Ya da binlerce eski eşyanın içinde nostaljik bir fincanı alabilirsiniz. Kısaca Balat’ın tarihinden bahsedecek olursak da; Balat’ın tarihi bir Musevi mahallesi olarak Bizanslılara kadar uzanıyor. Adını Rumca bir kelime olan, ”Saray” anlamına gelen Palatiyon‘dan almış olan semt, Osmanlılar döneminde ise Yahudi yerleşmesi olmuş. Birbirinden eski kilise ve sinagogları, mimari yapısı, rengarenk evleri, hamamı ve çarşısıyla sosyoekonomik ve kültürel açıdan İstanbul’un yaşayan en önemli semtlerinden biri. Fener, Balat ve Cibali farklı semtler olmasına rağmen, iç içe geçmiş olduklarından dolayı bir bütün olarak düşünülebilir. Fener olarak adlandırılan yer, Fener Rum Lisesi ve Patrikhanenin bulunduğu bölge, Balat, Çıfıt Çarşısı ve Bulgar Kilisesi’nin olduğu bölge, Cibali ise, Kadir Has Üniversitesi’nin olduğu bölge olarak geçiyor.

Balat Gezi Rotası

70’li ve 80’li yılların İstanbul’unu en iyi anlatan semtlerden biridir Balat. Sokaklarda oynayan çocuklar, iplere dizilmiş çamaşırlar, her evin önünde kaldırımlara oturanlar, rengarenk tarihi evler, kiliseler, yıllara meydan okuyan konaklar ve daha neler neler…

Balat gezilecek yerler için aşağıdaki harita üzerinden semtte geçirmek istediğiniz süreye ve zevkinize göre bir liste çıkarabilirsiniz. Harita üzerinde yer alan turistik noktalar, Fener, Balat’ta kaçırılmaması gereken noktalar arasında.

Devamı haftaya…