‘Mor dudaklı, o dağlar kızı reyhan

O ballı, şifalı orcik ile şaha kalkan

Köhnü Arapgir karası, o aşk şırası

Gök oğuz sancağı-alı ak, ulu hakan

Danişmend Emiroğlu alevinde yanan

Arapgir’e aşkla gel, merhaba! her an

Aksakal otağı-yoleri yatağı millet han.’ DÖ.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde, 2023 Eylül ayı sonunda, Samime Aydınlar Kültür Merkezi Salonunda yapılan; Arapgir Belediyesi ile Oğuz Boyları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği; “3. Uluslarası Oğuz Boyları Sempozyumu” nedeniyle, aldığım bir davet üzerine gittiğim, Arapgir’i tanıma ve tanıtma fırsatım doğdu. Aslen Malatyalı olan zamanın Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde; Milli Eğitim-Gençlik ve Spor eski Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı; bir Malatya sevdalısı ve bir Arapgir tutkunu olan, hukukçu Metin Emiroğlu’nun isteği ve desteği üzerine, adı geçen etkinliğe katıldım. Etkinlik kapsamında; UNESCO-IHP Dünya Su Forumu toplantılarında da izlenen “Uygarlık Harikası-Uygur Karızları” belgeseli gösterimi yaptım.

Eski Bakan Metin Emiroğlu’nun, “Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde pek çok paşa yetiştiren; bir Danışmend Boyu Emiroğlu soy ağacı gölgesinde, Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere; Anadolu coğrafyasında, zafer burçlarında dalgalanan Oğuz Türk Kültürü” üzerine sunumu dikkat çekti.  Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun heyecanlı konuşması ayakta alkışlandı. Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan’ın huzur ve barış içerikli konuşması anlamlıydı. Etkinliği organize eden, aslen Arapgirli olan Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Talas ve öteki konuşmacıların yanı sıra, Prof. Dr. Nevzat Topal; “Niğde ve çevresinde bulunan Oğuz Boyları ve Aşiretlerin İskanı” üzerine yaptığı öz konuşma dikkat çekti. İlçeye yeni atanan genç Arapgir Kaymakamı Fikri Badioğlu’nun güven veren kısa konuşması alkışlandı. Etkinlik sonrası, Arapgir Belediyesi’nin desteği ile Arapgir merkez ve köylerini gezdim ve bol fotoğraf çekip, röportajlar yaptım. Farklı ve özgün bir iç gezi dosyası hazırladım sizler için…

Bir kente, bir gezi alanına nasıl gidilir diye telaşlanırız bazen. Arapgir’e ulaşım çok kolay. Malatya ve Elazığ Havalimanı’ndan ulaşabilirsiniz. Şehirlerarası otobüsle ve kendi binek otonuzla da gidebilirsiniz. Özellikle şehirlerarası ve köy yolları biraz virajlı da olsa, asfaltlı olan kara yolları, çift yönlü ve iyi bakımlı. Asgari ücretli, mavi yakalı karayolları taşeron işçisi emekçileri iyi çalışıyor… Arapgir Belediyesi Kültür Müdürü Mesut Kavas’ın kent kültürü ve tarihini anlatan derin katkısı yanı sıra; Belediye Meclisi Üyesi Metin Bölükbaşı’nın konuklara olan ilgisi ve kentin tanıtımı hevesi takdire şayandır. Öte yandan, rehber arkadaşım Mustafa Bulut (Arapgir Belediyesi’nde Kültür ve Sosyal İşler Şefi) kılavuzluğunda, kent merkezi ve köyleri tanıma gezim oldukça verimli geçti, Teşekkürler Başkan, eyvallah Mustafa bey ve sürücü kardeşler…

Yaklaşık 8 aydır, 10 bin nüfuslu, okuyanı, yazanı ve pek çok ünlüsüyle bilinen, Malatya’nın aydınlık yüzü olarak algılanan Arapgir’e; ulusal basın, günlük gazete, dergi ve bülten gelmiyor… Arapgir halkı ise; uzun zamandır (1954 yılından bu yana) ilçede haftalık olarak düzenli basılan, tek süreli yayın olan ARAPGİR POSTASI Gazetesi’ne abone olup, bu eksikliği gidermeye çözüm bulmuş durumda… Arapgir halkının ve esnafın çok sevdiği Arapgirli eski bakan Metin Emiroğlu ile ziyaret ettiğimiz, Arapgir Postası tesislerini gezdik. Gazetenin Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kamuran Sezer bize; gazete ve kent hakkında bilgi verdi. Değerli meslektaşım sayın Sezer, dost kahvesi eşliğinde, reyhan şerbeti ikram etti…

 Devamı yarın…