Aralık ayına sayılı günler kaldı, kış tatillerinin zamanı geldi. Şimdi lezzetli kurabiyeler ve mis kokulu keklerin de tam zamanı. Bu yüzden sizi yeni ve şenlikli bir şeyler pişirmeye davet ediyorum. İlk olarak stollen ile başlayalım. Tarihini de kısaca hatırlatayım. Stollen, 14’üncü yüzyıl Almanya'sına kadar uzanan bir gelenektir. Almanlar, tatil kutlamaları için fuarlarda ve festivallerde satmak üzere Noel'de stollen somunları pişiriyordu. İlk stollen somunları, Katolik kilisesinin izin vermemesi nedeniyle süt veya tereyağı olmadan yapılıyordu. 17’nci yüzyılın ortalarında izin verilmesiyle birlikte günümüzdeki tarif ortaya çıktı. Şimdi hazırsanız kavanoza koyup süsleyerek sevdiklerinize hediye edebileceğiniz kurabiye şeklinde stollen tarifimize başlayalım.
MALZEMELER
Un 300 gr
Kabartma tozu 10 gr
Tereyağı 100 gr
Lor peyniri 150 gr
Toz şeker 100 gr
Tarçın 1 çay kaşığı
Kakule 1 çay kaşığı
Yeni Bahar 1 çay kaşığı
Toz zencefil 1 çay kaşığı
Vanilya 1 paket
Portakal kabuğu 2 adet
Portakal suyu 40 gr
Kuru üzüm+kuru yaban mersini 100 gr
Kuru fıstığı 50 gr
Üzerine serpmek için
Tereyağı 50 gr
Şeker pudrası
YAPILIŞI
Kurutulmuş meyveleri en az 8-10 saat portakal suyunda bekleterek başlayalım.
Bundan sonra hamuru hazırlıyoruz. Tüm ürünler oda sıcaklığında olmalıdır.
Lor peynirini bir blender ile macun benzeri bir duruma getirin, gerekirse biraz krema ekleyin.
Yumuşak tereyağını şekerle kabarıncaya kadar çırpın. Ardından lor peynir ekleyin ve her şeyi tekrar iyice çırpın.
Daha sonra tüm kuru malzemeleri (un, kabartma tozu ve baharatlar) birleştirip her şeyi eleyip ilk karışıma ekliyoruz. Birleşene kadar her şeyi iyice karıştırıyoruz ve sonunda kuru meyveler ile ince kıyılmış fıstık ekliyoruz. Portakal kabuğu da ekliyoruz.
Ortaya çıkan hamurdan küçük küpler oluşturup pişirme kağıdı üzerine birbirinden kısa bir mesafede yerleştirin ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırına koyuyoruz.
Pişirme süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Hafif kızarana kadar pişirin.
Kurabiyelerimiz piştikten sonra henüz sıcakken eritilmiş tereyağı ile yağlayıp üzerine bolca pudra şekeri serpiyoruz.
Soğuduktan sonra her şeyi bir kavanoza koyun, kapağını kapatın ve birkaç gün daha olgunlaşmaya bırakın. Böylece kurabiyeler daha da güzel kokulu ve lezzetli olacak.
Bu tarifte dilediğiniz kuru meyve ve kuruyemişleri kullanabilir, dilediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz.
Deneyip yapın ve tadını çıkarın!
Afiyet olsun…
ATIK AZALTIM HAFTASI
Avrupa Atık Azaltım Haftası (EWWR), atık önleme konusunda farkındalık yaratmaya yönelik günümüzdeki en büyük kampanyadır. Her yıl kasım ayında etkinlikler düzenleniyor. Atık azaltmak için hepimizin yapacağı bir şeyler var. Örneğin bir ürünü satın almadan önce ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz. Yeniden kullanmak için, hayatınızın her alanında, mümkünse, tek kullanımlık ürünleri yeniden kullanılabilir ürünlerle değiştirebilirsiniz. Geri dönüşüm için, ürettiğiniz atıkları geri dönüşüm kutularına özenle bırakabilirsiniz. Ve temizlik için, en basit ifadeyle doğayı kirletmemek gerekir. Haftanın bugün son günü ancak daha temiz bir dünyada yaşamak için bu etkinliğin gönüllüsü olabilir ve yılın her günü katkıda bulunabilirsiniz.