Adana’da Gezilip Görülecek Yerler

Kızıldağ Yaylası Çevresinde Görülebilecek Yerler: Körkün Kanyonu:24 km, Dokuzoluk: 33,5 km, Şekerpınarı ve Akköprü: 32,8 km.

Belemedik

Belemedik Adana’nın Pozantı İlçesinde, Çakıt Çayı boyunca yeşil doğası,  yaban hayatı, demiryolu ve tünelleri, Alman kalıntıları ile dikkat çeken etkileyici bir turistik değerdir. Çakıt Irmağıyla, sonbaharda sarının en güzelini sunan dev çınarlarıyla ve onlara inat hep yeşil kalan çam ağaçlarıyla, ahşap ve taş binalarıyla çok şey vadeder ziyaretçilere Belemedik.

Belemedik Vadisi

Belemedik Vadisi olarak da bilinen vadi aslında Seyhan Nehri’nin önemli bir kolu olan Çakıt Çayı’nın ilk kaynağı; Ulukışla’nın Beyağıl Köyü Öz mevkisinden başlayarak (Çakıt 1), kendi cazibesinde, Bolkar Dağları arasından akarken, oluşturduğu vadidir. Buraya ulaşırken Pozantı’dan güneye yöneldiğinizde, Çakıt Çayı ve 38 Toros Dağı Tüneli bulunan demiryolundan ve karayolundan ilerlersiniz. Yer yer sarp kayalar ve uçurumlar arasından akan Çakıt Çayı boyunca, çam ve çınar ağaçları mevsime göre, yeşil ve sarı enstantaneler sunmaktadır. Çakıt Deresi çevresindeki verimli bahçeler ve bağlar, yöre halkının önemli gelir kaynağıdır.

 Belemedik Vadisi üzerinde önemli bir nokta Alman Pınarı mesire alanı olarak bilinen, bir mağaranın içinden berrak ve buz gibi suyun çıktığı yerdir. Burada asma köprü ile karşıya geçilebilmekte ve bu pınarın çevresinde piknik yapılabilmektedir.

Çakıt Vadisi’nde 1900 yılına dek Karapınar adlı küçük bir yerleşim bulunmaktayken, birden burası dev bir şantiyeye dönüşür. Almanlar da Torosları aşmak için en uygun yer olarak burayı görmüştür. Çakıt Çayı, milyonlarca yıl dağları aşındırarak kolaylaştırmıştır işlerini ne de olsa. Avrupalıların gerisinde kalan Osmanlı Devleti onları yakalamak adına çok büyük bir proje olan Bağdat Demiryolu için Almanya ve Karayolu içinde İngiltere ile anlaşmıştır. Osmanlı bu hat için tüm olanakları seferber etmiş, halife unvanı da kullanılarak Hindistan’dan bile yardım toplanmıştır.  İnşaat aşamasında Haydarpaşa’dan Konya Ereğli’ye kadar çok hızlı ilerleyen Almanlar Toroslar engelinde uzun yıllar duracak ve kilometrelerce uzunlukta tüneller, günümüzde bile insanı etkileyen Varda köprüsü gibi eserler inşa edeceklerdir. Uzun yıllar kalacakları bu bölgede Belemedik adını verdikleri muazzam bir kasaba kuracaklardır.

Belemedik isminin nereden geldiğinin hikâyesi de ilginçtir. Bağdat Demiryolu inşaatı sırasında zorlu Toros tünellerini açmak için tünelin ortasında birleşmek üzere her iki taraftan çalışan ekipler bazen karşılaşmayınca birbirlerine “Bilemedik” derler ve zamanla bu isim Belemedik’e dönüşür.

25 yıl öncesine kadar tren dışında ulaşım imkânı çok sınırlı olan kasabaya, Pozantı üzerinden Çakıt ırmağı ve demiryoluna paralel bir karayolu inşa edilmiş ve bu 4 mevsimde ayrı ayrı güzellikler sunan kasaba bölge halkının ziyaretine açılmıştır.

Dila Hanım dizisinin bazı sahneleri için bu şirin kulübe inşa edilmiş ve Belemedik’e ayrı bir hava katmıştır. Yine “James Bond Skyfall” filminin tren üzerindeki dövüş sahnelerinin bir kısmı da Belemedik’te çekilmiştir.

Belemedik Tabiat Parkı

Tescilli Tabiat Parkı olarak ilan edilen Belemedik, yaban hayatı yönünden oldukça zengindir. Belemedik’te yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşlar gözlemlenebilir.  Ayrıca dağlarda bu hayvanların yanı sıra çakal,  kurt, tilki, porsuk, vaşak, kirpi, kokarca, yarasa gibi hayvanlara ve şahin, kartal, doğan, akbaba, karga ve delice gibi kuşlara rastlamak mümkündür.

Bitki örtüsü açısından da olukça zengin olan bu alanda çam türlerinin yanı sıra özellikle Çakıt Çayı boyunca çınar ağaçları ve otsu bitkiler ile mantar türleri görülebilmektedir. Belemedik ’in en merkezi yerinde bulunan anıt çınar ise asırlara meydan okumaktadır.

 Devamı haftaya…