Sevgili yolcu, Bugünkü yolculuğumuzda yetenek oluşumunun doğasından ve neden yeni yetenekler kazanırken sık sık ümitsizlikten kapıldığımızdan bahsedeceğiz.

Neden Alışkanlıklarımızı Sürdüremiyoruz?

Alışkanlık kazanmaya karar verdiğinizde ilk ana ayrılma, içiniz hareket kıpırdama olur ve bir an önce günlerin tutulmasını; hedefinize dönüştürürsünüz. Gelgelelim, bazen birkaç hafta, hatta bazen birkaç gün sonra, alışkanlığınız o kadar da ilgi çekici gözükmez. İlhamınız azalmış, odak noktanız dağılmış, neşeli ve motivasyonsuzsunuz.

Sonra karşınıza yeni bir fikir çıkar. Hayatınıza uyum sağlamaya çok müteakip gözükür. Yine benzer hülyalarla işe başlarsınız. Biraz zaman geçti ve bum! Yine aynı hayal kırıklıkları ve uyumsuzluk bünyenize işler.

Ne kadar maymun iştahlı ve tembelsiniz, öyle değil mi? Ne yeni bir yetenek kazanabiliyorsun ne de gidebiliyorsun işini ilerletebiliyorsun! 

Unuttuğunuz bir şey var: Beyniniz bu sürecin nasıl ilerlediğini henüz öğrenmedi. İlhamlara kapılmadan önce ortaya çıkmanızı nasıl hedeflediğiniz konusunda bir içgörüye sahip olmanız gerekir.

Kural 1 - Basitleştir

Yeni bir yeteneği kazanırken ölçümümüz o işi “yapmak” ya da “yapmamak” olmalıdır. Örneğin, bir konferansa gittiniz ve sonuç, öğrenmeyi ertelediğiniz bir dili öğrendiğiniz konusunda ilham aldığınızı hissediyorsunuz.

Ne yaparsınız? Her gün bu dili 30 dakika boyunca, gibi bir hedef koyarsınız değil mi? Herkes için oldukça normal ve sevimli bir hedef gibi görünüyor. Bir dil dağıtımını sağlamak, günde sadece 30 dakikalık ayırma oldukça kolay bir şey.

Fakat, atladığımız bir konu var. Ona gününüzü, 30 dakikanızı ayıracaksınız. Yani, çok yorgun günlerinizin günlerinde ve hatta akşam bile yemek istemediğiniz günlerde… Bu nedenle komik gibi gözükse de yeni bir alışkanlığa başlarken sadece 5 dakika ile başlayın. Günde sadece 5 dakika bu dilimler zaman ayırın.

Yeni bir yeteneği kazanırken ölçümümüz o işi “yapmak” ya da “yapmamak” olmalıdır. Bunları 30 dakika da yapsanız, 5 dakika da yapsanız; o gün “yapmış” olarak kabul edilemez.

Hedeflediğiniz işte ne kadar ilerlediğinize, 30 dakika ile 5 dakika arasında çok büyük farklardan günlük kaygılarınızı geride bırakın. Alışkanlık kazanmaya 30 dakika ile 5 dakika arasında hiç fark yoktur. 30 hücrelik bir hedef belirlemiş olduğunuzda, 2 haftalık bir “seri” ile 7 saat dil öğrenmiş olursunuz, ancak daireye yatkın bir bireyin 2 haftalık dahi öğrenimini sürdürmesi çok zordur. Aynı örneği 1 yıl boyunca günde 5 dakika ayırmak için tekrar düşünün. Beyninize “Ben bunu yaptım ve başarılıyım!” belgenizi vermeniz gerekmiyor.

Dilerim senin için faydalı bir yolculuk olmuştur. Haftaya aynı konu üzerine yazmaya devam edeceğim.

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Sağlıcakla kal.