İçinden Tuna akan Rusçuk
Tuna Nehri, Almanya’nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir. Tuna nehri havzası, 801.463 km² toplam alanıyla İdil Nehri’nden sonra Avrupa’nın en büyük ikinci nehir havzasıdır. Uzunluğu 2850 kilometre ve yaklaşık genişliği 1 kilometre olan Tuna Nehri, Rusçuk’ta Ruse Port limanı ile Romanya’nın Podul Prietenie kenti arasında ter alan tarihi Giurgiu-Ruse ya da Tuna Köprüsü’nün tam ortasında iki ülkenin gümrük kapısı yer almaktadır. Diğer köprüler üzerinde olduğu gibi bu köprü üzerindeki korkulularda da renkli binlerce kilit asılıdır. Dilek simgesi olan bu kilitlere turistler büyük ilgi duymaktadır. 10 ülkeyi katederek Romanya-Bulgaristan ve Romanya-Ukrayna arasında ülke sınırı da olan Tuna Nehri, Karadeniz’e dökülmektedir.
Avrupa kıtasının içende dolana dolana akan ve Rusçuk’tan geçip Karadeniz’e dökülen Tuna, ikinci durak yerimiz... Bulgaristan’ın Tuna Nehri kıyısında bulunan Russe-Rusçuk kentidir.
Bulgaristan’ın kuzeyinde yer alan ve Romanya’ya sınırı olan Rusçuk, 178 bin nüfusu ile bir sanayi kenti olması ile ünlüdür. Bir de, Tuna nehri üzerinde kurulu, Romanya ile Bulgaristan’ı bağlayan tarihi çelik köprüsü (köprünün ortasında bulunan gümrük kapısı, aynı zamanda, iki ülke sınırını oluşturmaktadır) ve Osmanlı kültürü kalıntılarıyla bilinmektedir. Rusçuk: Tuna kıyısında ve nehirden yaklaşık 20 metre yükseklikteki düzlükte kuruludur. Bulgaristan’ın 5. büyük şehridir. Güneyinde, Şumnu yolu üzerinde bir tepe mevcuttur. Tuna’nın karşı kıyısında, Osmanlıların Yerköy dedikleri Giurgiu adındaki bir şehir vardır. Bu şehir ile Rusçuk’u birleştiren ve Giurgiu-Rousse arasında “Friendship Bridge” adı verilen bu köprü 2800 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğindedir.
Bulgarlar Ruse der. Haritalarda Rousse veya Russe diye gecer. Osmanlı öncesi de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Tuna Nehri kıyısında bulunan bu verimli toprakların bulunduğu Rusçuk, Osmanlı Valisi olan ve Ziraat Bankası’nın kurucusu Mithat Paşa’nin yaşadığı (Mithat Paşa’nın Tuna Nehri kıyısında bulunan evi, özgün mimari dokusuyla hala dikkati çekmektedir) ve Elias Cenetti’nin doğduğu şehirdir. Türkiye dışında Türk mimari eserlerinin başında gelen Seyyid Mustafa Paşa Camisi’de, Rusçuk’da bulunmaktadır. Son Yeniçeri isyanında cariyeleriyle birlikte yanarak can veren Alemdar Mustafa Paşa, II. Mahmut Devri sadrazamlarındandır. 1750 yılında Rusçuk’ta doğdu. Rusçuk Yeniçeri ağalarından Hasan Ağa’nın oğludur.
Devamı haftaya…