Kruvasan ekmek; kruvasan hamurunun ekmek formunda hazırlanmış versiyonudur. Kruvasan gibi lezzetlidir. İlk olarak ABD’de bir tarif geliştiricisi olan dört çocuk annesi Amy Coyne bu ekmeği yapmıştır.
Kruvasan hamuruyla farklı ekmek türleri yapma eğilimi giderek artıyor. Dışı çıtır, içi katmanlı ve yumuşak olan bu ekmek, tereyağlı ve hafif tatlı bir aromaya sahiptir. Çıtır tereyağlı kruvasanlar ve ekşi mayanın birleşimiyle ortaya çıkan bu ekmeği yapmaya çalıştım ve sonuç mükemmel oldu. Lezzetli ekmek ve kruvasanı seven herkese hitap eden bu tarif göründüğü kadar zor değil. Sizde bu ekmeği mutfağınızda mutlaka pişirin ve tadını çıkarın.
MALZEMELER
Su 240 gr
Beyaz un 550 gr
Ekşi maya 90 gr (veya 12 gr yaş maya)
Tereyağı 125 gr
Tuz 6 gr
YAPILIŞI
Ben bu tarifte ekşi maya kullandım ama siz yaş maya da kullanabilirsiniz. Ekmeği yapmaya su ve unu karıştırarak başlayalım.
Her şeyi iyice karıştırın ve oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin (otoliz). Daha sonra ekşi mayasını ekleyip karıştırın ve 1 saat daha bekletin.
Tereyağı dondurulmalı ve ardından rendelenmelidir. Bu yüzde kullanıncaya kadar tereyağını dondurucuda saklayın.
Hamurumuzu iyice yoğurmamızın zamanı geldi. Hamur elinize yapışmayı bıraktığında tuzu ekleyip tekrar yoğurun. Bir kaseye aktarın ve üzerini streçle kapatıp 30 dakika bekletin.
30 dakika sonra hamuru masanın üzerine yayın ve üzerine tereyağının yarısını dökün.
Hamuru rulo gibi yuvarlayıp 30 dakika bekletin. Daha sonra hamuru tekrar hafif açın ve kalan tereyağını üzerine dağıtıp rulo gibi yuvarlayın.
Bu ekmeği kapaklı bir tavada pişireceğim. Bu yüzden kabı tereyağıyla yağladım. İçine açtığım ekmek hamurunu yerleştirip mayalanmaya bıraktım.
Hamur iyice kabardıktan sonra fırını 250 dereceye ısıtıyoruz. Kabı bir kapakla kapatıp 20 dakika fırına koyuyoruz. 20 dakika sonra sıcaklığı 220 dereceye düşürüyoruz ve kapağı açıp pişene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişiriyoruz.
Hazır olduktan sonra ekmeği dikkatlice kalıptan çıkarın ve soğumaya bırakın.
Tarifin en zor kısmı soğumasını beklemektir. Çünkü çok lezzetli kokuyor. Ekmek, zengin bir tereyağı aromasıyla yumuşak ve havadar çıkıyor.
Kruvasan ekmeğinizi kahvaltılarda, sandviç yapımında ya da tek başına da tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
KRUVASAN EKMEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Kruvasan ekmek hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Ekşi maya kullanmak ekmeğe daha derin bir tat verir. Tarifte kaliteli tereyağı kullanmanız gerekiyor. Ekmek pişirirken kapaklı bir dökme demir tava kullanıyorum. Çünkü dökme demir tava sıcaklığı iyi tutup dağıtıyor, kapağı da buhar etkisi yapıyor. Hamur fazla sert olmamalı, çünkü büyük bir ekmek olacağı için fazla sıkı katmanlar içeride homojen pişmeyi engelleyebilir. Çok fazla kat yaparsanız iç kısmı hamur kalabilir. Tereyağı çok erimemeli, aksi halde ekmeğin iç kısmında yağ birikmeleri olabilir. Hamurun iç kısmının tam mayalanması 3-4 saat sürebilir. İlk 10-15 dakika yüksek sıcaklıkta ardından ısıyı düşürerek içinin pişmesi sağlanır. Bu yöntem ile hem kruvasanın hafifliğini hem de ekmeğin doyuruculuğunu bir arada sunan bir lezzet elde edilir.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...