Elmalı turtaları gerçekten çok seviyorum. Hızlı ve lezzetli bir şey aradığımda zaman elmalı turta pişiririm. Normandiya usulü elmalı tart (Tarte Normande) Fransız mutfağının klasiklerinden ve lezzetlerinden biridir.
Fransa’nın elma bahçeleriyle ünlü Normandiya bölgesinin adıyla anılan bu tart, 19. yüzyılda popülerleşti. O dönemde Fransız pastacılığın gelişmesi ve tatlılarda krema bazlı dolguların yaygınlaşması bunda etkili oldu. Normandiya tartının klasik tarttan farkı doğrudan tart hamuru içinde hazırlanıp genellikle krema, yumurta ve Calvados gibi Normandiya'ya özgü malzemeler içermesidir. Önce çıtır hamuru pişirme kabına konur, ardından iç malzemeyle ve sosla doldurulur. Taze elmalar ve ince hamuruyla öne çıkan bu tart görselliği ve tadıyla sofranıza renk katacaktır. Evinizde bu muhteşem lezzeti hazırlamanız için gereken tüm adımları yazımda bulacaksınız. Hazırsanız, Normandiya usulü elmalı tartımızı yapmak için tarifimize başlayalım.
MALZEMELER
Hamur için;
Tereyağı 250 gr
Un 300 gr
Sarı yumurtası 1 adet
Süt 70 gr
Toz şeker 20 gr
Tuz 9 gr
Sos için;
Yumurta 3 adet
Toz şeker 200 gr
Tereyağı 130 gr
Un 30 gr
Vanilya 1 paket
Elma 4 adet
YAPILIŞI
Tartımızı yapmaya hamurdan başlayalım. Önce tereyağını tuz ve şekerle çırpın. Daha sonra un, yumurta sarısı ve sütü ekleyin. Pürüzsüz olana kadar her şeyi iyice karıştırın. Hamurun çıtırlığını kaybetmemesi için yoğrulmasına gerek olmadığını unutmayın.
Hamuru streçle sarın ve buzdolabında bir saat bekletin. Fırın kalıbı biraz tereyağıyla yağlayın. Hamur soğuduğunda, yuvarlayın ve bir kalıba koyun. Elmaları ve sosu hazırlarken hamurlu kalıbı buzdolabında beklemesi gerekiyor.
Bu tart için ekşi elma kullanmak daha iyidir. Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın ve ince ince dilimleyin. Elmaların kararmasını önlemek için limon suyu kullanıyorum.
Elmalar hazır olduğunda kalıba dikkatlice yerleştirilmesi gerekir. Bu tartın bazı tariflerinde pasta kreması veya reçel de bulunur. Elmaları yerleştirmeden önce krema veya reçel ile yağlayabilirsiniz. Bu yüzden elmaları kremanın üzerine koydum. Ve sosu hazırlarken yine elmalı kabı buzdolabına bırakıyoruz.
Sos için tereyağını eritip soğutmamız gerekiyor. Daha sonra yumurtaları, şekeri ve vanilyayı kabarıncaya kadar çırpıyoruz. Kütle artıp rengi açıldığında eritilmiş tereyağını azar azar ekliyoruz. Sonunda unu ekleyin ve sosun kabarık şeklini kaybetmemesi için bir kaşıkla yavaşça karıştırın.
Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Buzdolabından elmalı kabı alıp üzerine sosu elmaları tamamen kaplayacak şekilde döküyor ve pişirmek için fırına koyuyoruz.
Yaklaşık 30 dakika sonra fırının ısısını biraz düşürüyoruz (170 derece) ve turtayı tamamen pişene kadar yaklaşık 30 dakika daha pişiriyoruz. Daha sonra elmalı turtayı fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
Bu elmalı turta tek başına da lezzetlidir ancak benim yaptığım gibi karamel ekleyebilirsiniz.
Güzel bir çay demleyip ve bu harika tartın tadını çıkarın.
Afiyet olsun.
TART YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kıvamında ve lezzetli bir Normandiya usulü elmalı tart yapmak için dikkat etmeniz gereken püf noktaları şunlar: Soğuk malzemeler kullanın (Soğuk tereyağı ve su hamurun kıtır kıvamda olmasını sağlar.) Hamuru sadece toparlanana kadar yoğurun. Hamuru hazırladıktan sonra streç filme sarıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Ekşi ve sert dokulu elma kullanın. Elmalar için 3-5 mm kalınlık idealdir. Pişmeden önce hafif esmer şeker serpmek, tatlı bir karamelize yüzey oluşturur. 180°C'de başlayıp 30 dakika sonra 170°C'ye düşürürseniz tartın içi de iyi pişer. Servis etmeden önce tamamen soğumasını bekleyin, böylece dolgusu kıvamını alır. Üzerine pudra şekeri serperek veya yanında bir top vanilyalı dondurmayla servis edebilirsiniz.