Safranbolu Yörük Köyü’ne konuk olmanın ayrıcalığı…

Öte yandan, halkının çoğu Anadolu Alevi-Bektaşi Kültürünü yaşatan Safranbolu Yörük Köyü’nün renkli siması olan Filiz Teyze’nin gözlemesi ve güler yüzlü konukseverliği, sizin bu köye yeniden gelmenizin güvencesidir. Safranbolu merkezde gezilip görülecek yerlerin dışında, bazı köyleride görmenizi öneririm. Özellikle; Kastamonu yolu üzerinde, Safranbolu merkeze uzaklığı 11 km olan, 140 haneli ve 450 yıllık tescilli konakların ve evlerin yer aldığı Yörük Köyü’nü mutlaka görünüz. Yörük Köyündeki dost sohbetinde, Safranbolu lokumu eşliğinde; safran kokulu, küs barıştıran, kız isteme töreninde, yorgunluk giderici ve keyf verici, mırra (mır-acı) anı anımsatan, falcıların sırdaş yorumuna neden olan ve Osmanlı’da bir zamanlar yasaklansada; Mimar Sinan’ın gizli aşkı “Mihrimah Sultan Türk Kahvesi” içerken, haz verici o damak tadını almanın ve Safranbolu Yörük Köyü’nü yeniden tanımanın ve keşfetmenin tam zamanı…

Safranbolu Kültürü

Safranbolu’nun derin tarihi Osmanlı şehiri kültürü hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’da geleneksel el sanatları

Safranbolu’da Geleneksel El Sanatları    Karabük turizminde Safranbolu ağırlıklı ve ayrı bir yer tutar. Safranbolu’nun bozulmamış tarihi dokusu geleneksel Türk evlerinin en güzel örnekleri ile doludur. 1975’ten bu yana koruma altında olan ilçe, 1990’lardan itibaren turizmin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle ikibinli yıllarda turizm zirve yapmıştır…

Safranbolu’nun Köyleri

Safranbolu’nun Köyleri Safranbolu KArabük ilinin en büyük ve en yakın ilçesidir. Safranbolu ile Karabük merkez arasında sürekli dolmuş seferleri mevcut olup iki şehir birleşme noktasına gelmiştir. Safranbolu’da önceden belde konumunda olan Ovacuma ile birlikte 60 köy (Ağaçkese, Akkışla, Akören, Alören, Aşağıçiftlik, Aşağıdana, Aşağıgüney, Bağcığaz, Bostanbükü, Cebbar, Cücahlı, Çatak, Çavuşlar, Çerçen gibi köy evleri de görülmeye değer…

Safranbolu evleri kim tarafından yapılmıştır?

Safranbolu evleri kim tarafından yapılmıştır Safranbolu evleri kim tarafından yapılmıştır? sorusuna biraz cevap bulmaya çalışacağız. Safranbolu evleri Osmanlı Devleti zamanında yapılmıştır. Biraz konuyu açalım. Safranbolu evleri 17, 18 ve 19 yy. Safranbolu’da yaşan Türkler tarafından yapılmıştır.Türk kültürünü ve geleneklerini en ince ayrıntısına kadar görebileceğiz güzide evlerdir.

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri; Daha çok ananesel haneleri ile bilinen Safranbolu, Karabük şehrinin en kocaman ve gelişmiş ilçesidir. Konumu tahmini olarak Ankara’nın 2 surat kilometre kuzeyinde ve Karadeniz’in surat kilometre güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 9 kilometre kuzeyinde yer almaktadır . Safranbolu‘nun adı antik dönemde tarihçi Homeros’un İlyada destanında Paplagonya olarak geçmektedir.

Karabük Safranbolu Evleri

Karabük Safranbolu Evleri Güzelliği ve mimarisi ile dillere destan Safranbolu evleri ; geçmişten günümüze Türk ailesinin yaşam örneklerini taşımaktadır. Farklı mimarisi ve yıllardan beri ayakta kalması sebebi ile Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil olan Safranbolu evleri; dar sokaklar ve Arnavut kaldırımların bulunduğu tarih kokan Safranbolu sokaklarında yer almaktadır. Cumbaları ile ünlüdür.

Devamı yarın…