Safranbolu Evlerinin Özellikleri
Safranbolu evlerinin iç tasarımı da oldukça özel ve benzersizdir. Özellikle evlerin mutfak bölümleri, yüksek tavanlı ve geniş pencerelerle dikkat çekicidir. Mutfaklar genellikle ahşap döşemelidir ve evlerin diğer bölümlerine göre daha sıcak bir ortam yaratır. Ayrıca, evlerin banyo ve tuvaletleri de genellikle ahşap döşemelidir ve bunların yanı sıra evlerin içinde yüksek tavanlı ahşap salonlar da bulunmaktadır. Özelliklerinden biri de, genellikle evlerin önlerine açılan ve evlerin girişlerine bakan geniş pencerelerdir. Bu pencereler, evlerin içine doğal ışık girmesini sağlar ve evlerin dışarıya açık hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, evlerin önlerine açılan bu pencereler, evlerin içinde havalandırmayı da sağlar ve bu sayede evlerin içi nemli olmaz.
Safranbolu evlerinin diğer önemli bir özelliği de, evlerin içinde bulunan bahçelerdir. Bu bahçeler, evlerin içinde bir nefes alma alanı sağlar ve aynı zamanda evlerin içinde doğal ışık girmesini de sağlar. Bahçeler, genellikle evlerin önlerine bakan yüksek duvarlarla çevrilidir ve evlerin içinde yüksek tavanlı salonların bulunduğu bölümlerle bağlantılıdır.
Safranbolu evlerinin diğer önemli bir özelliği de, evlerin içinde bulunan ahşap detaylardır. Bu detaylar, evlerin iç tasarımında önemli bir yere sahiptir ve evlerin içinde yüksek tavanlı salonların bulunduğu bölümlerde sıklıkla kullanılır. Ahşap detaylar, evlerin içinde sıcak bir ortam yaratır ve aynı zamanda evlerin dışarıdan bakıldığında da önemli bir estetik değere sahiptir.
Safranbolu evleri özel bir tarzda inşa edilmiş ve özellikle yapılarının yerel malzemelerle inşa edilmiş olması, dış cephelerinin beyaz renkte boyanmış olması, iç tasarımının benzersiz ve özel olması, önlerine açılan geniş pencereleri, içinde bulunan bahçeleri ve ahşap detaylarıyla öne çıkan önemli bir Türk mimarisi örneğidir. Bu evler, Türkiye’nin Karabük ilinde yer alan Safranbolu kentinde yaygın olarak görülebilir ve çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Safranbolu Konakları
Safranbolu Konakları, Osmanlı’nın günümüze bıraktığı en güzel en sade, bir o kadar da muhteşem mimari özelliklerini içinde barındıran yapılardır. Kısaca konakların özelliklerinden bahsetmek gerekirse, şu özellikleri ön plana çıkmaktadır bu konakların. Birinci özelliği evlerin Osmanlı-Selçuklu kültürünün birikimlerin bir ürünü olmasıdır. Konaklar aynı zaman da geniş bir aile yaşam tarzını ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmışlardır. İçinde malzemeler ahşap ağırlıklıdır. İlginç bir biçimde Japon bilim adamları ahşapın insan psikolojisinde olumlu etkiler yaptığını ve ahşap evlerde yaşayan insanların daha az psikolojik sorunlar geçirdiklerini bulmuş olmalarını belirtmeden geçemeyeceği.
Diğer yandan, evlerin tüm cepheleri diğer bir evin cephesini kapatmayacak şekilde inşaa edilmiş ve hepsi de merkezi ve merkez camii görecek bir biçimde tasarlanmıştır. Şüphesiz ki, Osmalının taşı işleme sanatı nasıl harika bir şekilde kullandığını bilenler bunu Safranbolu’da bir daha görecek ve taş ağacın birlikte bir harmoni şeklinde işlenmesine şahit olacaklar. Selimiye ve Süleymaniye bu taş işçiliğin ve en güzel örnekleridir şüphesiz. Keza Safranbolu’da adeta Mimar Sinan burada çalışma yapmış denilecek kadar bir mimari güzelliğe ve bütünlüğe sahip adeta bir açık müzeyi andıran tarihi bir şehir.. Gidip görmeniz ve bu tarihe şahit olmanız dileğiyle… Lokumun Başkenti Safranbolu’ya yeniden gelmeniz için, pek çok neden bulunmaktadır… Safranbolu kırsalında sevgi-barış otağını bekleyen; Şiir Alayı güvencesinde; dört mevsim buraya gelmeniz ve konaklamanız için; alternatif turizm potansiyeli ile Safranbolu sizi çağırıyor, yeniden…
Dünyanın ve Anadolu’nun farklı yer, kültür ve damak tadlarını hissetmek ve yaşamak istiyor iseniz; Yoleri Gezgin Derviş (Modern Seyyah) rehberliğinde, gezmeye ve hayatı yeniden keşfetmeye devam… Yolunuz ve bahtınız açık olsun…
Son…