Turizmde işlerin beklendiği gibi iyi gitmediğine daha önceki yazımızda değinmiştik. Otelciler şimdi de “Son dakika rezervasyonlarına odaklandık” diyor.
ALTİD Başkanı Burhan Sili, otelcilerin son dakika rezervasyonlara odaklandığını açıkladı.
Erken rezervasyon döneminde beklediği performansı gösteremeyen ve sezon ortası olması rağmen otellerde ciddi boşlukların bulunduğu Türkiye’de turizmciler son dakika satışlarına odaklandı.
Savaş, baskılanan döviz kurları, deprem...
TurizmDays’ten Fikri Cinokur’a konuşan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı oluşan zararların bilançolarda durduğunu söyledi. Sili’nin açıklamaları şöyle:
“Diğer yandan enflasyona bağlı olarak artan maliyetler ve oldukça uzun bir süre artış göstermeyen döviz kurları da yerinde ihracat yapan ve fiyatlarını bir yıl önceden vermek durumunda olan turizm sektörünün üzerinde ciddi bir yük oluşturdu. Erken rezervasyonların yeterli düzeyde olmaması da, ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında bir müddet rezervasyonların durması ve sonrasında da seçim sürecinde rezervasyonların yavaş seyretmesine bağlı ki bu da ‘son dakika’ rezervasyonlarına odaklanmamıza neden oldu.”
Tüm dünyada pandemi sonrası oluşan ekonomik sorunlar ve Türkiye’yi tercih eden kaynak pazarlardaki tüketicinin alım gücünün tatil tercihlerinde etkili olduğunu vurgulayan Burhan Sili, şöyle devam etti:
“Bölgemizin, tesislerimizin kalite-hizmet ve fiyat dengesini kurarken bir diğer yandan kaynak pazarlarımızın da alım gücünü dikkate alma zorunluluğumuz söz konusu. Sonuçta zarar etmememiz ve sürdürülebilir turizmin prensiplerinden ödün vermememiz gerekli. Bu gerçekten hareketle, kaynak pazarlarımızın ve ekonomik verilerimiz ışığında doğru rakamları partnerlerimizle birlikte tespit etmeli ve bu süreci minimum hasarla atlatmalıyız.”
Yurt dışı tatili pahalı bulan Rusların önemli bölümü Rusya sınırları içindeki tatil yörelerini trcih etmeye başladı.
Rusya’da Karadeniz sahillerindeki olumsuz hava şartları ve Kırım köprüsündeki tıkanıklıklar turistlerin ülke içindeki turizm merkezlerine ilgisinde düşüşe yol açmadı.
TürkRus’ta yer alan habere göre, Krasnodar bölgesinde rezervasyonlar temmuzda yıllık bazda yüzde 10 arttı. Kırım sahillerine olan talep ise geçen yıla göre azalırken, bir önceki aya göre birkaç kat artış gösterdi.
Yandex’in verilerine göre, 1-12 Temmuz tarihleri arasında Soçi ve Gelincik’te rezervasyonlar yüzde 20, Anapa’da yüzde 24, Tuapse’de yüzde 8, Abhaziya’da yüzde 16 arttı.
Krasnonar ve Abhaziya ise son bir haftadır yoğun yağışların etkisi altına girdi.
Travelata.ru’nun verilerine göre, Krasnodar’da bugün ortalama tatil fiyatı geçen seneye göre yüzde 23 artışla 100 bin ruble, Abhaziya’da ise yüzde 40 artışla 109 bin ruble civarında.
Soçi ve Gelincik’te ise ortalama gecelik tatil fiyatı geçen yılın temmuzuna göre yüzde 2 artışla sırasıyla 5 bin ve 4 bin 800 rubleye yükseldi.
Turizm sektöründe işlerin beklendiği gibi gitmediği Rusya’da rublenin değer kaybı sürüyor. 18 Temmuz itibariyle 1 dolar 92, 1 euro da 102 ruble seviyesine yükseldi.
Rubledeki değer kaybının satışlara etkisi ile ilgili açıklama yapan Rus operatörler dövizdeki son yükselmenin satışlara olumsuz etki etmediğini belirtti.
Russian Express "Şu anda satışlar stabil, bir duraklama görmüyoruz." derken, ICS Travel Group ise satışların rublenin düşmeye başladığı 6 Temmuz'daki seviyeyle aynı olduğunu bildirdi. PAC Group orta segmentteki ürünlere dönük satışlar yavaşlarken, premium ürünlerin satışında artış kaydedildiğini açıkladı. TEZ Tour ise GDS uçuşlu turlara yoğun talep olduğunu, üst segment ürünlerin satışının iyi gittiğini belirtti. Şirket buna karşın, bütçeli ürünlere talebin düştüğünü bildirdi. TEZ Tour, geçtiğimiz yıl yüzde 40 olan toplam Türkiye satışı içindeki 5 yıldızlı otellerin payının bu yıl yüzde 50'ye çıktığını vurguladı.