DOĞUNUN LALE DEVRİ

Kent birçok hanedanlığın başkenti olduğu için her hanedanlığın kendine has mimari üslup ve kültürüne de sahip. Şehir ve civarında aynı anda Asya tarihinin en önemli medeniyetlerinin kültür ve mimari eserleri de görülebiliyor.

Bunlardan en önemlilerinden biri, Tang Hanedanlığı döneminde yaptırılan İmparatorların Hamamı.

Kentin en büyük özelliklerinden olan İmparator Çin Şı Huang’ın dev yer altı ordusuna yakın bir mesafede bulunan İmparator Hamamı, edebiyat, sanat, mimari ve estetiğin doruğa ulaştığı Tang Hanedanlığı döneminde imparatorlar için hamam ve sayfiye yeri olarak inşa edilmiş.

Hamam, Osmanlı Devletindeki Lale Devrini anımsatan Tang Hanedanlığı döneminde yapılmasına rağmen, hem Tang, hem de Çin hanedanlığının mimari yapılarının bir arada görülebildiği bir yer olarak dikkati çekiyor.

3 Urumc╠Ği

ŞEHİR SURLARI

Şehir merkezi ise modern yapısının yanı sıra Ming Hanedanlığı döneminde yapılmış dev surlarla çevrili.

Tarih boyunca çok az tahribata uğradığı belirtilen dev surlar hala modern Şian’ın günümüzdeki şehir merkezini çepeçevre sarıyor.

Şehir surlarının uzunluğu 13,8 kilometre iken, duvarlar 12 metre yüksekliğinde ve 12-14 metre genişliğinde yapılmış. Surların etrafında da o dönem yapılan yapay bir nehir dikkati çekiyor.

Surların her noktasından görülebilen şehir merkezindeki tarihi davul ve saat kuleleri de mimariye farklı bir estetik katıyor. Tarihi saat kulesinin hemen çaprazında duran dev davul kulesi ise ilginç bir özelliğe sahip. Kule kullanıldığı dönemde mevsim ve hava değişimlerini bildiriyor.

Yapıldığı dönemlerde her mevsim ve hava değişimi, halka, farklı tonlarda davul çalınmak suretiyle duyuruluyor.

Çin tarihini ve geleneksel kültürünü neredeyse tüm özellikleriyle yansıtan kent her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlıyor.

D S C00158

Xian (Şian) Gezi Notları

Eski başkent Xian (Şian), İpek Yolu’nun Çin tarafındaki başlangıç noktasıdır. Kalabalık bir şehir olup nüfusu yaklaşık 3 milyon civarıymış.

Pekin’den 19:30’da kalkan trenimiz sabah saat 8:00 civarında Xi’an şehrine geldi. Yolculuğumuz ile ilgili detayları ayrı bir başlıkta yazdık. Tren yolculuğunda edindiğimiz tecrübeleri “Çin’de Tren Yolculuğu” adlı yazımızda okuyabilirsiniz. Geldiğimiz günün akşamı yine tren ile Şangay’a geçeceğiz. Xi’an şehrinde sadece günübirlik bulunuyoruz ve hedefimiz “Terracotta Askerleri’ni” ziyaret etmek. Tren istasyonundan çıkınca bavulumuzu ve sırt çantamızı tren istasyonunun emanetine bıraktık. Tek parça bavul günlük 5 Yuan.

Tren istasyonunu arkanıza aldığınız zaman sola doğru ilerlerseniz Terracotta Askerleri’nin olduğu bölgeye giden minibüs ve otobüsleri (306 numaralı otobüs) bulabilirsiniz. Otobüsün ve minibüslerin üzerinde “Terracotta” tabelasını göreceksiniz. Minibüs, otobüs fiyatı da tek yön kişi başı 7 Yuan. Yol yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. k caddede 10 dakika kadar yürürseniz sağda ve solda iki büyük alışveriş merkezi göreceksiniz. Pekin veya Şangay’daki gibi ultra olmadıklarını belirtelim. Ayrıca sol tarafta bir tane Starbucks var. İstasyon civarında ve bu cadde üzerinde Mc Donalds, KFC ve lokal restoranlar bulabilirsiniz. Starbucks’da kahve 20 Yuan, tunalı börek 16 Yuan, karidesli sandviç 24 Yuan. İçecek harici yiyecek yönünden de çeşitleri fena değildi.

 Devamı yarın…