Santorini Turizm Potansiyeli

Thira (Fira)

Santorini’nin başkenti: Thira (Fira), Santorini gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yer. 1956 yılında yaşanan depremle yerle bir olan Thira, 1970’li yıllarda Yunan adalarında başlayan turizmi canlandırma hareketiyle baştan aşağıya yenilenerek, bugünkü özgün halini almış. Deniz seviyesinden onlarca metre yükseklikte, eşsiz manzarasıyla hayranlık uyandıran restoran ve kafelerde Ege Denizi’ne karşı (Caldera Körfezi), adanın tadını çıkaracağınız yer burası. Thira’nın daracık sokaklarında çok sayıda dükkan sıralanıyor. Birçoğu özgün tasarımlar sunan sanat atölyelerine uğrayıp kendinize Santorini hatırası da almayı unutmayın. Thira’da enfes manzara ve daracık sokakların yanı sıra Agiou Mina Kilisesi, Megaro Gyzi Museum, Thira Arkeoloji Müzesi, Thira Prehistorik Müzesi de görülecek yerler arasında. Thira’dan 600 basamaklı merdiveni kullanarak deniz kıyısına yürüyerek ya da eşekle inebilir ya da teleferiği kullanarak manzaralı bir yolculuk yapabilirsiniz.

İa (Oia)

Santorini’nin kuzey ucundaki İa (Oia) Köyü, Santorini ile özdeşleşen beyaz badanalı, mavi kubbeli, deniz manzaralı fotoğrafların hayat bulduğu yer. Dünyanın en romantik noktaları arasında kabul edilen Oia, mimarisi ve manzarasıyla film sahnelerini andırıyor. Eski bir Bizans Kalesi kalıntısının da yer aldığı Oia’da Denizcilik Müzesi özellikle bu alanla ilgilenenler için hoş bir durak. Oia’nın yanı başındaki Ammoudi kasabası buraya kadar gelmişken görebileceğiniz, deniz seviyesinde bir yerleşim yeri. Merdiven ya da eşeklerle ulaşılan kasabadaki kafe ve restoranlarda soluklanabilirsiniz.

Akrotiri

Santorini’nin güneyinde Minos uygarlığının Tunç Çağı yerleşimi olan Akrotiri, bölge tarihinin en önemli arkeolojik kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. MÖ 1627 yılında yaşanan volkan püskürmesinde tahrip olan Akrotiri’de ince freskler, obje ve sanat eserleri volkanik küllerin altında kalmış. Platon’un Atlantis hikayesine ilham kaynağı olan Akrotiri Antik Kenti’nde 1967 yılından bu yana kazılar devam ediyor.
Akrotiri’deki insan yerleşimi için en erken kanıt, küçük bir balıkçı ve çiftçi köyü olduğu MÖ 5 binli yıllara uzanıyor. Akrotiri’de ortaya çıkarılan seramikler kentin Ege’deki diğer kültürlerle kurduğu ticari ilişkileri ortaya koyuyor. Kıbrıs ile Ege Adaları arasında önemli bir ticaret yolu üzerinde yer alan Santorini’nin hareketli limanı olan Akrotiri kentinde kazı çalışmalarının yapıldığı yerin yanı başında bir de müze bulunuyor. Akrotiri’ye ada merkezi Fira’dan otobüsle gidilebiliyor.

Santorini plajları

Volkanik bir ada olan Santorini’de plajlar siyah, kırmızı kumlu ya da tamamen çakıltaşlı. Adanın en çok rağbet gören plajları Kamari, Perissa ve Red Beach (Kızıl Plaj). Santorini plajlarında şemsiye, şezlong, duş ve soyunma kabini ile bir şeyler tüketebileceğiniz kafeler var. Plajlara merkezden kalkan KTEL otobüsleri ya da taksiyle gidebilirsiniz.
Plajlar arasından hangisini önerirsin diye sorarsanız Santorini’de yabancı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği plaj Red Beach ve Perissa. Kızıl Plaj, adanın volkanik yapısını temsil ettiğinden popüler, Perissa Red Beach’e göre daha sakin ve daha ekonomik. Red Beach ve Perissa, konum olarak birbirine daha yakın. Kamari, havalimanı tarafında, adanın doğusunda kalıyor.

Devamı yarın…