MYKONOS (Mikonos-Mukene) Adası
Kuşadası Limanına 97 deniz mili uzaklıkta bulunan Mykonos Adası’na indik.Mykonos veya Türkçe ismiyle Mikonos; 86 km² alana sahip, Yunanistan’ın birbirinden güzel adalarından bir tanesidir. Ada kelime anlamı olarak “kaya yığını” anlamına gelmektedir. Adanın gerçek nüfusu 10.500 olmasına rağmen, yaz aylarında nüfus en az 10 kat artmaktadır. Yıldız oyunculardan, film yıldızlarına, futbolculardan ünlü basketbol oyuncularına kadar ünlü birçok isim yaz tatillerinde Mykonos’u tercih etmektedir. Tatil için ünlü isimlerin bu adayı tercih etmesi sebebiyle Mykonos ile ilgili bilgiler tüm dünyada bilinmektedir. Yunanistan’a ait adalar içinde en çok ziyaret edilen olmasının da etkisiyle fiyatlar ortalamanın biraz daha üstündedir. 89 km sahil şeridine sahip olan bu ada ılıman havası, nezih kumsalları ve sessiz sakin koyları ile turistlerin Ege Denizi’nde en çok ziyaret ettikleri noktalardan biridir. İçerisinde birçok manastır ve kilise yer almaktadır. Bu kilise ve manastırlar turistlerin rahatça ziyaret edebilmesi için yaz aylarında 24 saat boyunca açık tutulmaktadır. Turistler dilerse içeride yer alan ayin ve dualara katılım sağlayabilmektedir. Ada hakkında her şey eğlence, dinlenme ve tatil amaçlı olarak turistlerin hizmetine sunulmaktadır.
Mikonos Adası’nın kısa tarihi
Mykonos’ta; M.Ö. 1000 yılından beri Karyalılar ve Fenikeliler yaşamaktaydı. Sonrasında İyonyalılar adayı kolonileştirdikten sonra tam kontrolü ele geçirmişlerdir. Daha sonra ise Roma İmparatorluğu döneminde Romalıların kontrolüne girmiş ve Bizans İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur. Bu bağlamda ibadet ritüelleri ve gelenekleri de buna bağlı olarak değişmiştir. 7. yüzyılda Bizanslılar adanın Arap korsanlara karşı savunma altyapısını inşa etmişler ve 12. yüzyılın sonuna kadar adanın kontrolünü ellerinde tutmuşlardır.
1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi’yle beraber Konstantinopolis’in düşmesiyle Mykonos, Andrea Ghisi ve Ieremia Ghisi’nin eline geçmiştir. Ada 1292’de Katalanlar tarafından harap edilmiş ve daha sonra, 1390’da Ghisi ailesinin son torunu tarafından Venediklilerin tam kontrolüne verilmiştir. O andan itibaren, Tinos ile birlikte Venediklilerin birleşik toprak mülkiyeti haline gelmiştir. Venedik saltanatı sırasında, 1537’de Mykonos, Kanuni Sultan Süleyman’ın amirali Barbaros Hayreddin tarafından ele geçirildi. Ada, Osmanlı egemenliğindeyken donanmanın komutanı Kapudan Paşa tarafından yönetilmiştir. O zamanlar Osmanlılar, hem Türklerle hem de Venediklilerle iyi ilişkiler sürdürmeye çalışan yöneticileri yerleştiren, bir öz yönetim sistemi benimsemekteydiler. Venedikliler, 1718’de Tinos’un düşüşünden sonra, adayı terk etmişlerdir. Mykonos, tarihin belirli dönemlerinden beri birçok devletin himayesinde kaldığı için; sanat tarihi ve kültürel özellikler bakımından da oldukça çeşitli yapıları bünyesinde barındırmaktadır.
Devamı yarın…