Lefke’de gezilecek yerler

Vuni Sarayı´nın eşsiz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz

Deniz seviyesinin 270 m yükseğine inşa edilen ve  137 odadan oluşan Vuni Sarayı, Marion kentinin Pers sempatizanı olan kralı Doxandros of Marion tarafından, civardaki Yunan taraftarı yerleşim birimlerinin (Soli Kenti) kontrolü için 5.yyda yaptırılmıştır. Vouni kalıntılarının bölümleri, giriş, kraliyet odaları, sütunlu avlu, mutfak avlusu, sarnıç, erzak depoları, hamamlar, oturma odaları, iş yerleridir.. Vouni Hamamları, sıcak hamam türünün en eski örneklerindendir.

Vuni Saray─▒

Petra Tou Limnidi`yi gözlemleyebilirsiniz

MÖ 5000 senesine tarihlendirilen, kazısı İsveç kazı heyeti tarafından gerçekleştirilen  neolitik döneme ait bir yerleşim yeridir.

Petra Tou Limnidi

Şeyh Nazım Dergahı ve Türbesini ziyaret edebilirsiniz

İslam tarikatları içinde nüfuz ve nüfus açısından önemli bir yere sahip Nakşibendi cemaatinin dünyadaki en önemli ismi Şeyh Nazım Kıbrısi El Hakkani, 21 Nisan 1922’de Larnaka’da doğdu. Şeyh Muhammed Nazım Adil el- Kıbrısi el-Hakkani el-Rabbani Hazretleri adıyla bilinen Kıbrısi, uzun yıllardır Lefke’deki dergahında yaşıyordu. Kıbrısi’nin başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde, Asya ve Amerika’da çok sayıda müridi bulunuyor.

Acendu C╠Ğes╠Ğmesini

Acendu Çeşmesini ziyaret edebilirsiniz

Kıbrıs’ın Venedik idaresinde olduğu 15-16. asırlara ait bir pınar suyudur. Kasabanın doğusunda, Lefke Deresi ile Lağuna Dağı yamaçları arasında bulunan bu suyun, Cento isimli bir Venedikli komutan tarafından bulunduğu ve onun adına hitaben Çento’nun suyu- Aqua De Cento- diye isimlendirildiği ancak zamanla halk dilinde Acendu şeklinde yayıldığı kabul edilmektedir.

Osmanlı, Venedik ve İngiliz Mimari eserlerini gözlemleyebilirsiniz

Osmanlı mimarisinin nadide örneklerini oluşturan Osmanlı Konakları, başkent Lefkoşa’dan sonra en fazla Lefke’de görülebilir. Çok sayıda tarihi eve ve konağa sahip Lefke’de 41 tane konak yasa ile koruma altına alınmıştır. 18. , 19. Ve 20. Yüzyıla ait yapılar oldukça görkemli bir mimariye sahiptir.

a) Osmanlı mimarisi ile yapılan Konaklar ve bulundukları caddeler otantik dokunun yansıtıldığı etkilieyici manzaralar sunar.

b) Taç Giyme Anıtı/Su Deposu

Üzerinde VI. George’un krallığa getirilişini anlatan bir yazı ve İngiliz Kıraliyet arması bulunan 12.5.1937 tarihinde yapılan Su Deposu, Lefke çarşısının merkezinde yer almaktadır.

c) Su Kemerleri

 Lefke suyunu verimli kullanmak amacıyla hem Venedik dönemine ait hem de Osmanlı dönemine ait su kemerleri bulunmaktadır. Denize kadar uzanan verimli tarlaları olan Lefke, Osmanlı dönemlerinde tahıl üretim merkezlerinden biriydi. Bu nedenle tahılın öğütülmesi için birçok değirmen ve bunları çalıştıracak su gerizleri inşa edilmiştir. Bunlardan ayrı olarak narenciye bahçelerinin sulanması amacıyla Trodos dağından gelen suyun hendeklerle tüm kasabaya dağıtımı sağlanmıştır. Bugün Lefke, bazı yol kenarları boyunca uzanan su kanalları ve yer yer Osmanlı taş işçiliğini yansıtan su kemerleri  dikkat çekicidir. 1879 yılında Kıbrıs’ı ziyeret eden Sir Samuel Baker, Lefke’de gördüğü suyla dönen değirmenlere su akıtan su yollarındaki taş işçiliğinin zarif ve örgü bezemeli olduğunu yazmıştır. Ancak bu kemerlerden sadece 10 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir.

Lefke8

Eko-Köy Bağlıköy´ü ziyaret edebilirsiniz

Adını Ekoköy olarak duyurmaya başlayan Bağlıköy’ün eski Kıbrıs dokusu yansıtan özellikleri görmek ve Kıbrıs kültürünü yaşatmaya çalışan köylülerle tanışmak sizleri etkileyecektir.

 Devamı haftaya…