Lefke’de gezilecek yerler

Lefke ve Yeşilırmak´da bahçesinden çilek ve portakal toplayabilirsiniz

Yeşilırmak köyünde tarladan çilek toplayabileceğiniz gibi, Lefke´de portakal bahçelerinden Yafa portakalı toplayabilirsiniz.

Yeşilırmak´da Guiness Rekorlar kitabına giren asma ağacını görebilirsiniz.

 Kuzey Kıbrıs’ın en batı ucunda yer alan Yeşilırmak’ta görülmesi gereken en önemli durak noktalarından  bir tanesi de hiç şüphesiz, 1947 senesinde Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmiş tarihi asmadır. Asmalı Plaj mevkiinde bulunan yüzlerce yıllık tarihi  asma, 85 cm’lik kalınlığı, heybetli görüntüsü ve her yıl vermiş olduğu yaklaşık 3 tonluk üzümle  kitaptaki yerini almayı hak etmiş durumda.  

Portakal-2Hurma ve Portakal ağaçlarını bir arada görebilirsiniz

İki farklı mevsimde yetişen bu ağaçları birarada görmeniz pek olağan değil.  Ancak Lefke´de bu mümkün.

Kite Surf yapabilir veya izleyebilirsiniz

Kuzey Kıbrıs’ta hızlı gelişen trendler arasına giren bir spor dalı olan surf-kitesurf, Yedidalga ve Gaziveren´de can buluyor.

Lefke Merkezin tarihi dokusu içinde, asırlık kahvehanelerde kahve içebilirsiniz

Lefkeli maden işçilerinin yorgunluk attığı kahvelerde mola verebilirsiniz.

Liman

Kırmızı Limanı ziyaret edebilirsiniz

Kıbrıs´ın Eyfel Kulesi!

Güneş’in batışının en güzel izlenebileceği yerlerden birisi..

Kırmızı Liman, Lefke bölgesinin hemen hemen her noktasından görülebilen önemli bir simge. Sadece deniz içerisindeki uzunluğu 500 metre olup, her bir direk arası mesafe 50 metredir. Liman iskelesinin, toplam uzunluğu ise yaklaşık bir kilometre olarak hesaplanmıştır.

1974 öncesi bakır madeni ve krom, 74 sonrasında ise yığın olarak kalan krom ve deniz kenarından portakal ihraç edildiği o hareketli günleri yaşayanlar tarafından anlatılmaktadır.

Kuzey Kıbrısın en batısında gün batımını izleyebilirsiniz.

Yürüyüş Parkurlarında doğa ile iç içe olabilirsiniz

Lefke, Bağlıköy ve Yeşilırmak bölgelerinde oluşturmaya başlanan, yürüyüş yolları özel ilgi turizmi açısından meraklılarına farklı alternatifler sunar. Özellikle, Lefke Yürüyüş Parkuru,  Orkide Vadisi, Soli Harabeleri – Bağlıköy ve Vuni Sarayı – Yeşilırmak parkuru muhteşem türlere sahip olması yanında, olağanüstü manzaralar sunan bir güzergaha sahiptir.

Slowfood yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz

Slowfood Nedir?

En kaba ifadesiyle “fast food”un temsil ettiği değerleri, gene gıda üzerinden sorgulayan ve siyasetini gıdanın geleceği üzerinden ifade eden bir hareket.

Lefke Barajını izleyebilirsiniz

KKTC’deki en büyük ikinci gölet niteliğindeki Gemikonağı Göletinin yapımına 1989 yılında başlanmış olup bitiş tarihi 1992’dir. 4.000.000 ton su tutma kapasitesine sahip Gemikonağı göleti  Lefke bölgesinin  su ihtiyacını karşılamaktadır.

Eski bakır ürünlerinizi kalaylama işlemi ile geri dönüştürebilirsiniz

Son yıllarda bakır mutfak gereçlerine yeniden ilgi gösterilmeye başlandı. Bunun temel nedeni bakır bir tencerede veya tavada pişirilen yemeğin çok lezzetli olmasıdır. Eğer evinizde bakırdan mutfak gereçleri kullanacaksanız, bu eşyaların belirli sürelerle bakıma yani kalaya ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. Kalaylama işlemini Gemikonağı’nda yaptırabilirsiniz.

Cittaslow Lefke´de yavaşlayabilirsiniz!

Cittaslow Nedir?

İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan, Cittaslow ‘yavaş şehir veya Sakin şehir’ anlamında kullanılıyor. İtalya’da başlayan Cittaslow hareketinin ana amacı, acele etmeden her şeyi doyasıya ve tadında, geçmişin getirdiği tarihsel kültürel ve çevresel mirası hissederek , daha insani, daha çevreci, düne bugüne ve gelecek nesillere saygılı olarak yaşamaktır. Yaşadığınız kenti, orada yaşayan veya ziyarete gelen insanları önemsemek, çevreyi korumak, yerel özellikleri ve ürünleri öne çıkarmak, tüm şehirlerin aynılaşmasına karşı çıkmak ve her bir şehri kendi özgünlüğü ile desteklemek bu düşüncenin temelini oluşturmaktadır. Cittaslow, aslında bir düşünce yöntemidir. Tüm sakin şehirler, salyangoz logosunu kullanıyor. Lefke, barındırmış olduğu, zengin tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile cittaslow için çok büyük bir potansiyel taşıyor. 1999 senesinde İtalya’da başlayan Cittaslow hareketine, dünyanın farklı kıtalarından 232 şehir üye. Lefke, kasım 2015’ten beri bu ağa üye. Lefke, yeniden keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine gibi ziyaretçilerini bekliyor. Lefke, cittaslow gelişimi için seçilen slogan çok şey anlatıyor.

Adanın en dingin ve en keyifli tatil yerlerinden biri olan Lefke; “Güneş-deniz-kum-yeşil-tarih” olarak sunulan bildik gezi rehberileri söylemleri yanı sıra; Kuzey Kıbrıs’ın zengin alternatif turizm potansiyeli olan Lefke yaşam alanı ve adanın öteki yerleri, dört mevsim yeni konuklarını bekliyor. Mersin Taçucu limanından feribot ile ve Ercan Havalimanı’na indikten sonra, Başkent Lefkoşa, Karpaz, Magosa, Girne, Güzelyurt ve Lefke’ye ulaşmanız çok kolaydır.

Kıbrıs Barış Harekatı’nin 30. Yılı törenlerinde (2004), bizi konuk eden KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’a ve de 2010 yılında TRT Belgesel Kanalı adına çektiğim, “Kuzey Kıbrıs Su Medeniyeti” belgeseli çalışmalarımda, bize desteğini esirgemeyen KKTC eski Başbakanı ve Meclis Başkanı Sayın Hakkı Atun’a teşekkür borçluyum…

 Devamı yarın…