Adana’da Gezilip Görülecek Yerler: Kadıncık Vadisi Milli Parkı

Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, biyolojik çeşitlilik açısından bölgenin ve ülkemizin en önemli bölgelerinden birisidir. İsmini buradan doğarak Kadıncık Barajı’na dökülen ve daha güneyde Cehennem Deresi ile birleşerek Berdan Çayını oluşturan Kadıncık Çayı’ndan almıştır.

Burada çınar, ladin, sandal ardıç ağaçlarının yanı sıra yaban keçisi, vaşak, kurt, kartal gibi yabani hayvanlar da bulunmaktadır. Bu hayvan çeşitliliği ve belli noktalara kurulmuş teleskoplar sayesinde burası yaban yaşam gözlemciliği ve doğa fotoğrafçıları için önemli bir alandır. Yine kelebek çeşitliliği de burayı meraklıları için tercih edilen bir nokta yapmaktadır. Ayrıca kırmızı benekli alabalık da buraya özgü bir tür olup, burada yetiştirilmektedir.

Milli Parklar Müdürlüğü’nden izin alınarak dağ bisikleti, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Kadıncık Vadisi’ni özel kılan bir  başka değeri de Ana Ardıç’tır. Tabiat anıtı olarak tescillenen bu ağaç 1107 yaşında olup, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerini yaşamıştır. 3,5 metre çapındaki ağacın etrafını 10 kişinin saramadığı bilinmektedir.

 Papazın Bahçesi nerededir ve nasıl gidilir?

 Kadıncık Vadisi Milli Parkı’nın Mersin’e uzaklığı 84 km Çamlıyayla İlçe Merkezi’ne uzaklığı 13 km’dir. Tarsus üzerinden Çamlıyayla’ya gidilirken Fakılar Mevkii’nden sağa dönülerek stabilize bir yoldan buraya ulaşılmaktadır. Buraya toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmamaktadır.

Özellikle bahar ve yaz aylarında Adana ve Mersin’de bulunan doğa, gezi ve fotoğrafçılık kulüpleri tarafından buraya günübirlik gezi ve etkinlikler düzenlemektedir. Sosyal medya üzerinden takip edilebilecek bu etkinliklere katılarak da Kadıncık vadisi ve Papazın Bahçesi’ne gidilebilir.

Adana Şırdanı nedir, nasıl yapılır?

Genel olarak Anadolu ve Akdeniz mutfak kültürü; özel olarakta, Adana yemek ve

içeceklerinin, damak tadımızdaki yeri başkadır. Bu tesbitimde, Türk mutfağı yanı sıra; Addeniz, Mezopotamya, Arap ve Yörük yemek kültürününde etkisi vardır. Öteki yiyecek ve içeceklere haksızlık etmeden; ben yalnızca, Adana Şirdanı ve Adana Kebabı yanı sıra; Toros Dağları ve Çukurova’nın şifalı içeceği Kozalak Şurubundan söz edeceğim şimdilik… Mumbar Dolması ya da Şirdan yerken, yanında Adana’nın meşhur acılı Şalgam suyunu içmeyi unutmayınız…

Şırdan, hayvanın midesinin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana’da sıkça tüketilen ve Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı: Şırdan dolmasıdır.

Şırdan Nedir?

Görüntüsü ereksiyon halindeki erkeklik organına benzediği için itici gelen ama yine sırf bu nedenden ötürü afrodizyak etkileri olduğu düşünülen bir çeşit sakatat yemeğidir.

Sakatat yemeği olmasının nedeni, geviş getiren hayvanlarda sindirilmiş besinlerin bir kez daha mide suyuyla sindirildiği dört bölümlü midenin dördüncü bölümüne verilen isimden gelmesi ve içerisinin çeşitli baharat ve pirinçle doldurularak dolma haline getirilmesi ile yapılır.

Geviş getiren hayvanlarda midenin bölümleri şu sırayla gider; işkembe, borkenek, kırkbayır ve tabii ki şırdan. İşte şırdan bu son aşamayı temsil eder.

Şırdan, midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana’da sıkça tüketilen ve Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı; şırdan dolmasıdır. Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana’da, “adana kebap” ve “şalgam” kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.

 

Devamı haftaya…