Umman’da görülecek yerler

Ulusal Müze

Ulusal Müze, 2016 yılında Maskat’ta Umman’ın tarihini ve kültürünü açıklayan çeşitli sergilerle açıldı. Binanın çarpıcı mimarisinin yanı sıra, müzelerin içindeki sergiler, onu Umman’ın en çok ziyaret edilmesi gereken yerlerinden biri haline getiren çok yaratıcı ve güzel bir şekilde düzenleniyor.

Khasab Plajı

Khasab, Umman’ın en kuzeyindeki Musandam Valiliği’nde bulunan dört ilden biridir ve bölgedeki en güzel plajlardan birine sahiptir. Eşsiz fiyort benzeri dağlar için genellikle “Arabistan’ın Norveç’i” olarak adlandırılır. Yunuslar ve farklı kuş türleri genellikle bu plajı ziyaret eder ve ziyaretçiler bir tekne gezisiyle onları izlemenin tadını çıkarabilirler.

Vahibe Çölü

Vahibe Çölü, Umman’ın doğusunda kum çölüdür.

Kuzeyde eş-Şarkiye ili (liva), güneydoğuda da Umman Deniziyle çevrilidir. Kıyı boyunca 160 km’den fazla uzanır. Bal rengindeki kumullardan oluşan çölün tabanı koyu kırmızıdır; kumulların yüksekliği 70 m’ye ulaşır. Patikalar ve araç yollarıyla aşılan çölde çok az yüzey suyu vardır, ama yeraltı suları dar tüneller açılarak çekilir. Bu tünellerden biri 120 km uzunluğundadır. Kumulların kuzey ucundan dolaşan yol Calan, Bilad Beni Bu Hasan ve Bilad Beni Bu Ali’den geçer. Bölgede yalnızca Yal Vahibe göçebeleri yaşar.

Geleneksel Umman Yemek Kültürü

Umman yemek kültürünün harikalarından biri, sıra dışı ağız sulandıran geleneksel mutfağını ziyaret ediniz ve Oman yemeklerinin tadına bakınız. Tarihe ve kahveye, deniz ürünleri yanı sıra; özellikle Yemen sınırına yakın olan Salalah bölgesinde hurma ve narenciye bahçeleri yanı sıra, karpuz ve kavun tarlalarını da görmelisiniz. Keçi ya da deve sütü, peyniri, yoğurdu ve yağının da tadına bakınız. Hint Okyanusu kıyısında bulunan Umman, açık deniz balıkçılığında oldukça ileridir. Sabah erken saatlerde denizden gelen balıkçıların telaşı ve balık pazarını da ziyaret etmelisiniz. Portakal, şeker kamışı, ananas, hindistan cevizi suyu ve çay-kahve içmeyi de unutmayınız. Özellikle sahradaki çadırlarda; geleneksel yer sofralarında elle ve kaşıkla yenen pilav ve ızgara ete kadar, burada her ziyaretçinin ülke ziyaretleri sırasında denemesi gereken en iyi Umman yemeklerinden bazıları şunlardır: Majboos, Shuwa, Ummanlı Ekmek, Tarih, Kahwa Meshkak, Halwa, Umman Laban, Harees, Mashuai.

Majboos

Kabsa ve Makboos olarak da adlandırılan Majboos, Suudi Arabistan’da ortaya çıkan geleneksel bir karışık pirinç yemeğidir. Umman dahil olmak üzere özellikle Körfez ülkelerinde Arap Dünyasında ünlüdür. Çanak pirinç, genellikle basmati, sebze, et veya tavuk ve baharat karışımı oluşur. Bazen yoğurt veya yeşil salata, geleneksel ekmek ve domates sosuyla servis edilir.

Shuwa

Shuwa, Arapçada ızgara et anlamına gelir. Oid’de sıklıkla Eid gibi özel günler için hazırlanan favori bir yemektir. Shuwa yemeğinin pişirilmesi süreci uzun zaman alıyor. Aslında, Umman genellikle etin ilk gününü ete hazırlar ve ikinci ya da üçüncü günde yiyebilir. Shuwa, Umman baharatlarında marine edilir, daha sonra muz yaprakları veya palmiye yapraklarına sarılır ve bir ile iki gün arasında pişirildiği bir yeraltı kum fırına konur. Bu garip bir yöntem gibi görünebilir ancak Shuwa eti etraftaki en lezzetli yemeklerden biridir.

Ummanlı Ekmek

Birkaç çeşit Umman ekmekleri vardır. Bunlardan biri kalın ve geniş bir dairesel şekle sahiptir. Bir diğeri gevrek ve incedir ve küçük yuvarlak bir yemek tabağının büyüklüğüdür. Çoğu Umman, kendi ekmeklerini evde yapar ve açık bir şekilde pastaneler de vardır, ekmekler ayrıca yemeklerin yanında restoranlarda da popülerdir.

Devamı yarın…