Türkiye'deki karşılığı krem karamel olan flan, İspanyolca konuşulan ülkelerde geleneksel hale gelen popüler bir tatlıdır. Ama ilginçtir ki hem Fransızlar hem de İngilizler onu kendilerine ait olduğunu söylüyor. Mutfak uzmanları bu harika tatlının nereye ait olduğu konusunda uzun süredir tartışıyor. Büyük olasılıkla bu tatlı, İspanya’da bulundu ancak kökenlerinin Avrupa’ya dayandığı ve binlerce yıllık olduğunu söyleyebiliriz.

Flan tatlısı, CNN Travel’ın dünya genelinde seçtiği 50 enfes lezzet arasında da yer almıştır. Dünya mutfaklarının çoğunda kendine yer bulan bir tatlı olan flanın yapılışı, ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Yumurta, süt, şeker, krema, vanilya ve kalın bir karamel tabakasıyla yapılan flan, çok hafif bir tatlı olduğu için her öğün yenilebilir. Yapımı oldukça kolay olan bu lezzetli tatlıyı mutlaka denemelisiniz.

MALZEMELER

Süt 300 gr

Krema 200 gr

Yumurta 3 adet

Yumurta sarısı 2 adet

Şeker 80 gr

Vanilya 1 paket

Karamel için;

Şeker 150 gr

Su 40 gr

YAPILIŞI

İlk olarak karamel hazırlayacağız. Bunu yapmak için bir tencereye şeker dökün ve üstüne su ekleyin. Ateşi açın ve şeker eriyip karamel rengini alana kadar bekleyin.

Karamel hazır olunca kalıplara dolduruyoruz. Karameli kalıpların kenarları boyunca dağıtalım.

Ardından tatlımızın sütlü kısmını hazırlıyoruz. Süt ve kremayı bir tencereye koyun. İyi karışması için blender ile çırpın. Sonra bu karışımı kaynatın.

Isınırken yumurtaları, sarıları, şekeri ve vanilyayı karıştırın. Bir çırpma teli ile iyice karıştırın.

Süt karışımımız kaynama noktasına gelinceye kadar hafifçe ve sürekli karıştırarak yumurtalı karışıma ekleyin. Tüm karışımı tekrar karıştırmanızı ve bir elekten geçirmenizi öneririm.

Ortaya çıkan karışımı karamel üzerine kalıplara dökün. Her kalıbın üstünü folyo ile kapatın ve başka bir büyük kalıba yerleştirin. Bu büyük kalıbın içine küçük kalıpların yaklaşık ortasına kadar sıcak su dökün. Kalıbı önceden 150 derecede ısıtılmış fırına yerleştirin.

Küçük kalıplarınız varsa yaklaşık 45-50 dakikada, büyük kalıplarınız varsa 60-70 dakikada hazır olur.

Kalıbı fırından çıkarın, kalıpları dikkatlice düz bir tabağa aktarın. Flanı oda sıcaklığında soğutun ve en az 8 saat, tercihen 10-12 saat buzdolabında saklayın.

Flanı çıkarmak için kalıbın kenarı boyunca ılık bir bıçak gezdirmeniz ve servis tabağına ters çevirmeniz gerekir.

Krem karamel biraz kaprisli bir tatlıdır, ancak bir kez nasıl pişirileceğini öğrendiğinizde tekrar tekrar şey yapmak isteyeceksiniz. Diğer benzer tatlılarda olduğu gibi lezzet için içine kahve ekleyebilirsiniz.

Servis yapmadan önce tatlıyı 30-40 dakika oda sıcaklığında bekletin.

Kremanın üzerine karamel dökülecek.

Tatlıyı zevkinize göre süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

MUTFAKTA TASARRUF

Tasarruf, günümüzde olmazsa olmaz gereksinimlerden biri haline geldi. Artan fiyatlar karşısında bütçemizi aşmamak hatta bir miktar birikim de yapabilmek için planlı harcama yapmak bir zorunluluk oldu. Paranın en güzel harcarken biriktirildiğini aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca tasarruf etmenin doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına ve daha az tüketilmesine katkı sağladığı da unutulmamalı. İşte kolayca uygulayabileceğiniz tasarruf yöntemlerinden bazıları:

*Alışveriş yaparken mutlaka indirimleri takip edin. *Arkadaşlarınızla ya da komşularınızla gıda, temizlik malzemeleri gibi ihtiyaçları topluca alıp daha ucuza getirebilirsiniz. * ‘Ucuz’ diye ihtiyacınız olmayan şeyleri almayın. * Yeni bir kıyafet almadan önce gardırobunuzu gözden geçirin. * Suyu kullandıktan sonra musluğu tamamen kapatın. * Duş alırken suyu boşa akıtmayın. * Duş süresini kısaltarak su tasarrufuna katkıda bulunun. * Düşük akımlı muslukları tercih edin. * Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman mutlaka fişten çıkarın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...