Tarçınlı rulo şeklinde bir çörek olan Kanelbullar, İsveç’in geleneksel lezzetlerinden biridir.

Bu lezzetli çörek Kuzey Avrupa’da birçok ülkede farklı isimlerle adlandırılıyor. Danimarka’da ‘kanelsnegl’, Norveç’de ‘skillingsboller’, Finlandiya’da ‘korvapuusti’ olarak biliniyor. Tarihini araştırırken bir de bu çöreğe özel bir gün olduğunu öğrendim. Tarçınlı Rulo Günü; 1999’dan bu yana her yıl 4 Ekim’de kutlanıyor.

İsveçlilerin içtikleri kahve, sıcak çikolata veya çaya mutlaka bu çörek eşlik eder. Çöreği yapmak kolay ancak içinde birkaç incelik var; onsuz "tarçın toplarına" ünlü İsveç "Kanelbullar" demek zor olurdu. İsveç’in bu şaheser lezzetini tatmak isteyenler için tarifini paylaşıyorum.  Size küçük de bir sır vereyim: Kanelbullar'ı ilk kez yaptıktan sonra ailece bağımlısı olduk. Neredeyse her hafta bu çörekten pişiriyorum.

MALZEMELER

Hamur için;

Süt 360 gr

Un 600 gr

Yaş maya 25 gr (kuru maya 8 gr)

Tereyağı 80 gr

Şeker 75 gr

Tuz 4 gr

Kakule 4 gr

Dolgu için;

Tereyağı 150 gr

Şeker 150 gr

Tarçın 8 gr

Kakule 12 gr

Üstü için;

Su 50 gr

Şeker 50 gr

YAPILIŞI

Çöreği yapmaya hamurla başlayalım; bunun için mayayı ılık sütle karıştırın. Kuru maya kullanıyorsanız maya köpürene kadar bekleyin.

Tereyağı hariç tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştırıp hamuru yoğurun. Sonra tereyağını parça parça ekleyerek hamuru ellerinize yapışmayıncaya kadar yoğurun.

Geniş bir kaseyi yağlayın ve hamuru içine yerleştirin. Üzerine streç örtün ve ılık bir yerde 1,5-2 saat bekletin. (Eğer daha sonra çöreği yapmak isterseniz hamuru buzdolabında 8 saatten fazla bekletmeyin.)

Hamurumuz kabarırken için iç malzemesini hazırlayalım. Bunun için yumuşak tereyağını şeker, tarçın ve kakule ile karıştırın. Macun kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.

Beyaz şeker yerine esmer şeker eklemenizi öneririm. Çöreğin tadı daha karamel olur. Ama beyaz şekerle de lezzetinden bir eksilme olmaz.

Şeker ve sudan bir şurup hazırlayın, malzemeleri kaynatın ve soğuması için bir kenara bırakın.

Çöreklerinizi daha da lezzetli hale getirmek için buraya birkaç damla limon suyu ve vanilya ekleyebilirsiniz.

Hamur kabarıp boyutu arttığında yaklaşık 50-60 cm büyüklüğünde açmanız ve üzerini tamamen dolguyla kapatmanız gerekir.

Sonra hamuru zarf gibi katlıyoruz ve yaklaşık 20 x 55 cm ölçülerinde bir dikdörtgen elde ediyoruz.

Hamuru 2 cm genişliğinde şeritler halinde kesin ve yaklaşık 18-20 şerit elde edin. Her şeridin biraz gerilmesi ve bir iplik yumağı gibi parmaklarınızın etrafında bükülmesi gerekir.

Hamur toplarımızı pişirme kağıdı bir fırın tepsisine yerleştirin ve ılık bir yerde kabarmaları için yaklaşık 30-40 dakika bekletin. Bundan sonra fırını 200-210 derecede ısıtın ve çöreklerimizi yaklaşık 20 dakika pişirin.

Çörekleriniz piştikten sonra üzerlerine şeker şurubu sürün ve 5 dakika kadar soğumaya bırakın.

Artık daha fazla dayanamayacaksınız. Aroması, tadı ve görünümüyle iştahınızı kabartacak.

Dikkatli olun, bu çörekleri deneyen herkes bağımlısı oluyor. Afiyet olsun…

HAYATIMIZ TASARRUF

Alışverişlerimizde doğru seçimi yapmanın en temel yöntemlerinden biri de etiketleri okuyabilmekten geçiyor. Soframıza koyacağımız gıdayı seçerken markası ve fiyatından önce etiketinde yazılanları sorgulamak gerekiyor. Etikette yazan katkı maddelerinin ne kadarını anlayabiliyorsunuz? İçeriğinde anlamadığınız maddeler arttıkça o gıdadan uzak durma nedenleriniz de artar. Bir ürünün üzerinde ‘yüzde 100 doğal, hormonsuz, köy ürünü, katkısız’ gibi tabirlerin yer alması onun doğal olduğu anlamına gelmez. Ürünün doğal olduğundan nasıl üretildiğine tanık olmadan emin olamayız. Etiketlerdeki bu ifadeler pazarlama yönteminden öteye gitmez.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...