Pek çok büyük keşif gibi, çikolatalı kurabiye tarifi de bir hata sonucu ortaya çıktı. ABD’nin Massachusetts eyaletinde Whitman yakınlarında 1930'lu yıllarda kocasıyla küçük bir otel işleten Ruth Wakefield, sabah kahvaltısında misafirlerine ikram etmek için çikolatalı tereyağlı kurabiye yapmak istedi.
Ruth tereyağlı bisküvi için normal hamuru yoğurup içine bir çikolata ufaladı. Sıcak fırında çikolatanın eriyip hamurla karışmasını bekliyordu. Düşündüğü gibi olmadı ancak sonuç iyiydi. Kahvaltıda servis edilen kurabiyeler çok beğenildi, tekrar isteyenler oldu. Ruth, kurabiyeleri bu şekilde yapmaya devam etti.
Kısa süre sonra çikolatalı kurabiyeler otelin özel ürünü haline geldi. Ruth’un çok beğenilen kurabiyelerinin tarifi gazetelerde yayımlandı. Ruth, çok popüler olan kurabiyelerine Cookie Crunch Cookie adını verdi. Bir çikolata firması da tarifin ürünlerine basılması karşılığında anlaştığı Ruth’a yaşamı boyunca çikolatayı ücretsiz verdi.
Chocolate Crunch Cookie tarifi, yılda 7 milyar çikolatalı kurabiye yenilen ABD’de en popüler kurabiye türüdür. Anketlere göre ülkedeki ev kadınlarının yarısı kurabiyeyi bu tarife göre yapıyor. Bu çıtır çıtır çikolatalı kurabiyeyi yapmayı denemek ister misiniz? Hazırsanız başlayalım…
MALZEMELER
Un 200 gr
Tereyağı 115 gr
Esmer şeker 120 gr (veya 60 gr esmer+60 gr toz şeker)
Yumurta 1 adet büyük boy
Kabartma tozu 4 gr
Çikolata 150 gr
Tuz (Bir tutam)
Karbonat 2 gr
Vanilya (1 paket)
YAPILIŞI
Kurabiyeleri yapmadan 2 saat önce tereyağını buzdolabından çıkarın. Yumuşak hale gelmelidir. Üzerine şekeri ekleyip güzelce öğütün. Çoğu kişi mikserle çırpıyor ama kurabiyelerimizin içinde ne kadar az hava olursa o kadar iyi bir yapısı olur ve fırında pişerken bulaşmaz.
İyice karıştırıldıktan sonra yumurtayı, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Hepsi tamamen birleşene kadar karıştırmaya devam edin.
Şimdi un, kabartma tozu ve karbonat karıştırın ve her şeyi yumurta-tereyağı karışımına ekleyin. Ve tekrar iyice karıştırın.
Bu tarifte zengin aromasını ve orta tadını beğendiğim için bitter çikolata kullanıyorum. Sütlü çikolata da kullanabilirsiniz, o zaman kurabiyeleriniz biraz daha tatlı olur. Çikolatayı bıçakla küçük parçalar haline getirdikten sonra hamura ekleyip karıştırın.
Bol çikolata kullanın. Kurabiye hamuru kuru ya da yapışkan olmamalı. Hamuru yoğurduktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletin. Ben hamuru akşam hazırlıyorum ve gece buzdolabında bekletiyorum.
Bu kurabiyeleri hazırlarken bir diğer önemli detay da pişme süresidir. Tam olarak bir süreyi veremem, çünkü kurabiyelerin boyutuna ve fırına göre pişme süresi değişir.
Kurabiyelerin çıtır çıtır olacak şekilde pişirilmeleri gerekmez, kenarları çıtır ortası yumuşak kalmalıdır.
Hamuru bekleme süresi sonunda eşit parçalara ayırın. Büyük kurabiye sevenler de olabilir, ben orta boy yaptım. Şekil verin ve pişirme kağıdının üzerine dizin ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına koyun.
Kurabiyeler pişerken genişleyeceğinden aralarında boşluk bırakmayı unutmayın.
Pişirme süresi yaklaşık 9-14 dakikadır. Kenarları altın rengine dönenecek, ortası açık renk olacak. Üzerine basıldığında ortası yumuşak kalmalıdır.
Pişme işlemi sonrası fırından çıkarın, biraz soğuduktan sonra bu güzel kurabiyelerin tadını çıkarın…
Eminim, çocuklarınız bu kurabiyeleri çok beğenecek.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Elde bulaşık yıkamak hem zaman ve emek israfına hem de daha fazla su harcanmasına neden olur. Bulaşık makinelerinde harcanan su miktarı ortalama 110 litredir. Bulaşık makinesinde su tüketimini azaltmanın da basit yolları var. Bulaşıklar makineye koymadan önce musluğu açıp sudan geçirmek yerine bir peçete yardımıyla kirden arıtabilirsiniz.
Daha sonra şu dört adımı uygulayabilirsiniz:
* Makinede varsa ECO modu seçin, yoksa düşük sıcaklık ve hızlı yıkama seçeneğini tercih edin.
* Hızlı yıkamada etkili deterjan kullanın.
* Makineyi iyice doldurmadan çalıştırmayın.
* Elektriği tarifeli kullanıyorsanız makinenizi gece çalıştırın.