Sonbahar, hızlıca hazırlayabileceğiniz turtalar için en uygun zamandır. Bugün sizlerle böylesine lezzetli bir mürdüm erikli Alman turtası tarifini paylaşmak istiyorum.

Almancası zwetschgenkuchen olan mürdüm erikli turtanın görüntüsü iştahınızı kabartacak.

Yapılışında diğer turtalar gibi düz bir hamur kullanılır ve üzeri çekirdeği çıkarılmış eriklerle süslenir.

Bu turta orta derecede tatlıdır, hafif bir ekşiliğe ve hoş bir tada sahip. Ve en önemlisi çok çabuk pişiyor ve çok çabuk da tüketiliyor.

MALZEMELER

Un 250 gr
Toz şeker 125 gr
Yumurta 2 adet
Kabartma tozu 6 gr
Süt 125 gr
Tereyağı 60 gr
Tuz
Vanilya 10 gr

Dolgusu için;

Erik 600-700 gr
Toz şeker 10 gr
Tarçın

Üzeri için (streusel)

Un 100 gr
Toz şeker 80 gr
Tereyağı 80 gr

YAPILIŞI

İlk önce streuseli hazırlayacağız. Bunu yapmak için soğuk tereyağını un, şekerle birleştirin ve her şeyi ince kırıntı haline gelinceye kadar öğütün. Bu işlemi tamamlayınca karışımı buzdolabında saklayın.

Şimdi hamuru hazırlayalım. Bir mikser kullanarak yumurtaları şeker, tuz ve vanilya ile kabarıncaya kadar çırpın. Daha sonra eritilmiş tereyağını ekleyin ve her şeyi karıştırın.

Ayrı bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırın. Bu karışımı eledikten sonra parçalar halinde hamura ekleyin. Biraz un ekleyin ve hamuru karıştırın. Biraz da süt ekleyin ve her şeyi tekrar iyice karıştırın.

Bir tart kalıbı hazırlayın. Tereyağıyla yağlayın veya pişirme kağıdı kullanın. Ardından kalıba hamuru dökün ve iyice yayın.

Erikleri keselim. Eriğin boyuna göre iki ya da dört parçaya ayırabilirsiniz. Bu parçaları hamurun üzerine yerleştirin.

Erik yeterince tatlı değilse üzerine biraz şeker serpebilirsiniz. Dilerseniz tarçın da ekleyebilirsiniz.

Artık erikleri dizdiğinize göre turtanın tamamını streusel ile kaplayın.

Fırın önceden 180-190 dereceye ısıtılmalı. Erikli turtamızı yaklaşık 40-50 dakika fırında pişirelim.

Bu süre zarfında turta altın rengine dönecek. Fırından çıkardığınız turtadan yayılan harika aromayı hissedeceksiniz.

Üzerine bir top dondurma ya da üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

HAYATIMIZ TASARRUF

Tasarruf için güzel bir yöntemden bahsetmek istiyorum: 50/30/20 Kuralı. Bu kural, Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren tarafından geliştirildi. Tasarruf etmek isteyen fakat harcama alışkanlıklarından da ödün vermek istemeyenlerin işine yarayacak bir kural. Kurala göre; gelirinizin yüzde 50’sini temel ihtiyaçlara, yüzde 30’unu isteklere ve yüzde 20’sini de birikim için ayırmanız gerekiyor. Temel ihtiyaçlar; kira, mutfak masrafı, faturalar, ulaşım, kredi kartı borçları veya kredi taksitleri oluşturuyor. Hobiler, giyim, tatil, eğlence harcamaları ise isteklerinizi ifade ediyor. Birikim için de bir hesap açıp düzenli yatırmak ve bu parayı unutmanız gerekiyor. Tasarruf için giderlerinizin gelirinizi geçmemesine izin vermeyin. Bu dengeyi kurabilirseniz borçlar değil birikimleriniz artar.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...