Belki ortaokulda, belki ilkokulun son sınıflarındaydı merak ve heyecan içinde beklediğim bir radyo programı vardı: “Kahramanlar Geçiyor” Feridun O yaşlarda bu programdan dolayı Fazıl Tülbentçi adını sevgi ve idol çemberi içine almıştım. Sonra peş peşe romanlarını okumaya başladım.
Tiryakilik buysa, Feridun Fazıl Tülbentçi’nin tiryakisi olmuştum:
Barbaros Hayrettin Geliyor, Büyük Türk Zaferleri, Cem Sultan, Hurrem Sultan, İstanbul'un Fethi (İstanbul Kapılarında), Osmanoğulları, Sultanların Aşkı, Tarihe Şan Veren Türk, Turgut Reis, Türk Tarihinden Sayfalar, Yavuz Sultan Selim Ağlıyor, Geçmişte Bugün. (dört cilt) Şanlı Kadırgalar, Kanuni Sultan Süleyman… Kahramanlar Geçiyor… (Üç cilt) Türk Atasözleri ve Deyimleri, Büyük Harpten Sonrakiler, Cumhuriyetten Sonra Çıkan Gazete ve Mecmualar, İkinci Cihan Harbi Kronolojisi (7 cilt, M. Bekmen ile, Cumhuriyet Nasıl Kuruldu? Ve diğerleri… Hâsılı tarih sevgimin kaynağı Feridun Fazıl Tülbentçi olmuştu.
Feridun Fazıl Tülbentçi, 1912’de İstanbul’da doğdu. Babası Yüzbaşı Hasan Fazıl Bey Çanakkale Savaşında şehit düşmüştü. Vefa Lisesini ve Yüksek Ticaret Mektebini bitirdi. 1943-1949 yılları arasında Basın Yayın Genel Müdürlüğünde görev yaptı.. 1949’dan 1959 yılına kadar Ulus, Vatan, Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Ankara Radyosunda tarih programları hazırladı. İstanbul Radyosunda danışmanlık ve program müdürlüğü yaptı. Edebiyat dünyasına şiirle başlamıştı. Şiirlerinin çoğu 1933-1935 yılları arasında Varlık dergisinde çıktı Şiirleri 1932 yılında “Sabahtan Bir Saat Evvel” adlı kitapta yayınlanmıştı.
Bütün bunlara rağmen 7 Ağustos 1982 tarihli vefat ilânında “tarihçi, gazeteci” olarak anılan Tülbentçi’nin büyük bir kısmı süreli yayınlarda kalmış genellikle tarih konulu yazıları ve Cumhuriyetten Sonra Çıkan Gazete ve Mecmualar ve Türk Atasözleri ve Deyimleri gibi çalışmaları da bulunmaktaydı.
Feridun Fazıl Tülbentçi’nin kitaplarının içeriğinin bütününü anımsamam mümkün değil. Ama hatırladıklarım var. Örneğin Barbaros kitabında, Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros’a: “Sen bu dinin en hayırlı oğlusun. Bundan sonra adın Hayreddin olsun,” diyordu.
Osmanlı tarihinde hakkında en çok kitap yazılan karakterlerden biri Hurrem Sultandı. Ama onun hakkında, Feridun Fazıl Tülbentçi’nin biyografik romanı eseri bir başka tattıydı.
Henüz yirmi dört yaşlarında Şah İsmail, Feridun Fazıl Tülbentçi’nin kaleminde bir başka destanlaşmıştı.
Feridun Fazıl Tülbentçi, Tarihe Şan Veren Türk'te, Büyük Selçuk İmparatoru Alpaslan'ın Malazgirt Meydan Savaşı'nı kazanmasından Osmanlı Beyliği'nin kurulmasına, İstanbul'un fethinden 600 yıl hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu'na, imparatorluğun çöküşünden Millî Mücadele'ye dek tarihe adını yazdırmış nice Türk kahramanının zaferlerini kaleme almıştı. Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Mehmetçik'in yazdığı tarihi destanlar bu kitapta yer almıştı.
Feridun Fazıl, Oğuz destanından başlayarak Roma kapılarına dayanan Türklerin fütühat tarihini akıcı bir dille anlatmıştı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu Sultan Murad ile hasekisi Safiye Sultan’ın yaşadığı büyük aşkı anlatan Sultanların Aşkı, okuyan herkesi büyüleyecek… Sultanların Aşkı, “nerede o eski aşklar, aşıklar” dedirtecek türden bir kitaptı. Turgut Reis`in yaşamı Feridun Fazıl Tülbentçi`nin sürükleyici anlatımıyla okuyucularla buluşmuştu.
Başına gelen onca derde rağmen, Osmanlı hanedanına leke sürecek en küçük bir harekette bulunmamış, asaletini ve zarafetini daima korumuş olan Cem Sultan`ın bu hazin öyküsünü Feridun Fazıl Tülbentçi kitaplaştırmıştı.