Arapgir’de gezilip görülmesi gerekli yerler

Tarih, kültür, uygarlık ve doğal yaşam kenti, alternatif turizm potansiyeli, devlet adamları, sanatçılar, paşalar diyarı ve  coğrafi işaretli Köhnü Üzümün Başkenti olan Malatya’nın aydınlık yüzü Arapgir’de; mutlaka görmeniz gerekli yerlerin başında şu yerler gelmektedir: Hiç kuşkusuz Arapgir’de, en beğendiğim yerlerin başında “Metin Emiroğlu Konağı ve Tarihi Park Bahçe Alanı” gelmektedir. Burası, Milli Eğitim-Gençlik ve Spor eski Bakanlarından Metin Emiroğlu’nun babasına ait 180 yıllık taş, ahşap ve kerpiç karışımlı üç kat ve ekleri olan konak, aslına uygun restore edilmiştir. Konağın bahçesinde, “Bellek 1071 Tarih Parkı ve Tematik Müze” yer almaktadır. Konağın yapımına büyük katkı sağlayan sayın Metin Emiroğlu ve özel konuğu, işadamı Mehmet Mermer ile dolunayın gölgesinde, terasta kahve molası vermenin dayanılmaz hafifliğini yaşadım.

Öte yandan; kent merkezinde bulunan Asım Külah Evi’nde İsmet Paşa’nın yatak odası ve bu müze evde bulunan etnografik araç ve gereçler görülmeye değer. Arapgir’e gelipte şu mekanları da görmelisiniz: Millet Hanı, Mirliva Ahmetbey Camisi, Şakir Paşa Camisi, Yüzme Havuzu, 1915 Çanakkale Savaşında Nusret Mayın Gemizi Komutanı ve Mustafa Kemal Paşa’nın silah arkadaşı olan Cevat Çobanlı Konağı, Solucan Gübresi yapım yeri, Küçükbaş hayvan ağılı, Ermeni Mezarlığı, Kozluk Çayı Köprüsü, Üzüm Bağları ve Pekmez ve cevizli üzüm sucuğu yapımı, Reyhan Tarlası, Meydan ve Kale Köprüsü, Gümrükçü Osmanpaşa Camisi, “Anayaso” ve “Emmioğlu” şiirleri şairi Şemsi Belli ve öteki Arapgirli Şair ve Yazar Heykeli, Molla Eyüp Kütüphanesi, Caferpaşa Camisi, Üzümü ve bademi ile ünlü olan Onar Köyü Kaya Mezarları ve Tarihi Cemevi, Asım Külah Evi, Saldek (Yazılı) Köyü yakınlarında bulunan Şarap Fabrikası, Kayakesen Köyünde Yukarı çeşme, Orta çeşme ve Güğümcü Hüseyin Ağa Çeşmesi yanı sıra; Kozluk Çayı çevresinde bulunan mesire alanını yurt tutan, klarneti, cümbüşü, sazı ve sözü ile konuklarına müzik ziyafeti sunan, çayda aynalı söğüt dalı ile traş olan, bilge kişi, Arapgir Tarzanı Ümit Aydın dosttan, bir Arapgir Ağzı değiş dinlemenin tam zamanı: “Atım var, katırım var / Gümüşten satırım var / Seni alır kaçarım / Babanın hatırı var …” diyen, aksakal bilge dervişin otağı yanında, çadır ve karavan ile kamp turizmi yapmanın en doğal, en eğlenceli ve en güvenli olması tercih konusudur… Selam olsun Arapgir Tarzanı’na!..

Türkülerde yaşayan ve kaybolan el sanatları, nice sevda öykülerine esin kaynağı olmuştur… Üç harfli market tuzaklarına karşı, bu kentte hala ayakta durmaya direnen; bakkal, manav, tüpçü, kalaycı, bakırcı, pideci, berber, terzi, derici ve küçük el zanaatkar ustaları ve çırakları çalışıyor.. Özellikle kendi dalında yaşayan tek ayakkabı ustası olan; Kunduracı Erol Hakan, sipariş üzerine, ahşap çivi ile tabaklı deri kundura ve ayakkabı yapıp satan emektar usta; “çırak bulamadığı ve kendisinin ölümünün ardından, bu mesleğin yok olup gideceğinden dolayı çok üzüldüğünü” söyledi. Her şeye karşın; geç vakitlere dek konaklama yerleri, meyhane ve lokantalar açık ve tahinlisi ile ünlü Arapgir Pidesici her an hizmetinizde…

 Devamı haftaya…