Oteller pahalı. Bu nedenle otellerin çoğunu yurt dışından gelenler dolduruyor. Yapılan rezervasyonlara bakılacak olursa sonbaharda da turizm hareketli geçecek. Bu nedenle turizmciler sonbahardan umutlu. Bu satırlar yazılırken otellerin ortalama doluluk oranı yüzde 60’ları buluyor. Sonbaharda ise doluluk oranlarında yükselme bekleniyor.
Konunun özü şu:
Otellerin yüzde 60 olan doluluk oranı yeterli değil. Bu nedenle turizmciler açığı sonbaharda kapatacaklarını söylüyor.
Sonbaharda az da olsa fiyatlar düşüyor.
Okulların açılması ile artık yerli turist beklenmiyor.
Turizm sektör temsilcileri deprem felaketi ve seçim nedeniyle sezonun beklenenden geç başladığını bu nedenle yaşanan açığı sonbahar sezonuyla kapatmayı hedeflediklerini ifade etti.
Turizm sektör temsilcileri şubat ayında yaşanan büyük deprem felaketi ve beklenen İstanbul depremine ilişkin haberlerin ardından, mayısta ikinci tura kalan seçimlerle yavaş geçiş yaptığı sezonun sonbaharda hızlanacağını belirtti.
Özellikle İstanbul için bayram beklentilerini geri çeken turizmciler, Ortadoğulu turistlerin temmuz-ağustosta yapacakları seyahatlerin kilit bir noktada olduğuna dikkat çekti. Bu yıl için planlanan 60 milyon turist ile 56 milyar dolarlık gelir hedeflerini koruyan sektör, son dakika tatilciler ile sonbahar ve temmuzda gelecek yabancı turist sayısının hedeflerini belirleyeceğini vurguladı.
Bayramda özellikle şehir otellerinde Ortadoğulu turistlerin İstanbul'a akın ettiğini kaydeden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yerli turistin ise sahillere ilgi gösterdiğini dile getirdi. Eresin’in görüşleri şöyle:.
“Türkiye'de Türk vatandaşları kültürel olarak Kapadokya, Konya ve Bursa'ya seyahat edecekler ama biz her şeye rağmen geçmişi bir kenara bıraktık, kötü günler bitti. Dolu bir turizm haftası geçireceğimizi düşünüyoruz” diye konuşan Eresin, sektör hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “Yaklaşık 1 haftadır rezervasyonlar başladı daha da hızlandı. Sezon geç başlamış gibi oldu ama şimdiden kasım, aralık, ocak için çalışıyor o açığı orada kapatmayı planlıyoruz. Özellikle eylül, ekim, kasımın çok yoğun geçeceğini düşünüyoruz.”
TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Recep Arifoğlu, İstanbul'da bayram döneminde farklı bölgelerden turist ağırladığını ancak yerli turiste göre fiyatların pahalı kaldığını aktardı. Bayram sonrasında turizmde canlanma beklediklerini anlatan Arifoğlu, “İstanbul genelinde oteller yüzde 72 dolu. Artık son dakika rezervasyonlar olduğu için bu büyük ihtimalle yüzde 84'lere gelecektir. Avrupalı turist gelişlerini tam karşılaştırmamak lazım. Çünkü kendi içlerindeki seyahat sayısı çok yüksek. O yüzden bize gelişleri düştü” dedi.
Elite World Otelleri CEO'su Orkun Petekçi de depremin olumsuz etkisini yabancı turist üzerinde de gördüklerini dile getirdi. Şu anda İstanbul için ana pazarın Ortadoğu olduğunu ve güçlü bir geliş görmediklerini söyleyen Petekçi, “Bayram için beklentilerimizi biraz aşağıya çekmemiz gerekti. Doluluklar yüzde 60'ta dolaşıyor” dedi.
Antalya Valiliği, 2023 yılının ilk 6 ayında Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısını açıkladı.
Antalya Valiliği tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk ayında kente hava yolu ile gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 5 milyon 523 bine ulaştı.
Antalya'ya Haziran ayında ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 2 milyon 141 bin ziyaretçi geldi.
1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında, en çok ziyaretçi 1 milyon 309 binle Rusya’dan gelirken onu 1 milyon 191 binle Almanya, 520 binle İngiltere takip etti. Polonya, Hollanda, Kazakistan, Romanya, Litvanya, İsrail ve Ukrayna; Antalya’ya en çok ziyaretçi gönderen diğer ülkeler oldu.
Özet:
Antalya ve İstanbul’a gelen turist sayısında artışlar yaşanıyor.