Kıbrıs lalesi (Medoş)

Kıbrıs lalesi (Tulipa cypria),  Kıbrıs adasına özgü endemik bir lale türü. Halk arasında Medoş Lalesi olarak bilinir. Adanın kuzeyinde Tepebaşı köyü ve Avtepe köyü civarında, güneyinde ise Akama yöresinde yetişir. Kıbrıs lalesi tek bir çanak üzerinde altı oval taç yapraktan oluşur. Taç yaprakları kırmızıya yakın bordo renkte olup iç kısımlarının dip kısmı siyah zemin üzeri sarı renkle çevrilmiştir. Bitkinin sapı yaklaşık 30 cm boyunda, sarımsı yeşil renkte, yaprakları 20 cm uzunluğunda, yana doğru, dalgalı ve grimsi yeşil renktedir. 1998 yılından itibaren koruma altına alınmıştır. Toplanması yasaktır. Her yıl Mart ayında, Kıbrıs lalesi adına Tepebaşı ve Avtepe köyünde Lale Festivali düzenlenmektedir.

Girne5

Girne’de gezilecek yerler

Yavru Vatan Kıbrıs gezimize devam etmekteyiz. Şimdiki durağımız Girne. Kıbrıs’ın en hareketli şehri diyebiliriz. Gezilip görülecek yeri diğer şehirlere göre daha fazla. Hadi birlikte “Girne’de Gezilecek Yerlere” göz atalım.

Girne2

Girne Kalesi

Girne Kalesi, 7.yy’da, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Tarihte savunma amaçlı kullanılan Girne Kalesi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Müzenin içinde St.George Klisesi, Kırnı Mezar Canlandırmaları, Venedik Kulesi, Luzinyan Kulesi ve Batık Gemi Müzesi bulunmaktadır. Akdeniz ılıman rüzgarları arasında gününüze Girne Kalesi’ni gezerek başlayabilirsiniz.

Girne Yat Limanı

Şüphesiz Kıbrıs’ın en özel yerlerinden biri Girne Yat Limanı. Her karışında tarihinden izler taşıyor; Venedik yapımı eski evler, tavernalar ve restoranlar. Yazın gelmesiyle rengarenk balıkçı tekneleriyle dolan marina huzurlu saatler geçirmeye olanak tanıyor.

Bellapais Manastırı / Beylerbeyi Köyü

Bellapais Manastırı 1158-1205 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Kuzey sahilini gözler önüne seren görüşü ve dağ manzarısıyla gotik mimari tarzın izlerini taşıyan kesinlikle görülmesi gereken eserler arasındadır. Manastır içerisinde konser salonu olarak kullanılan bir salon mevcuttur. Bu salon savaş yıllarında kurşuna tutulmuştur ve hala salon duvarlarında kurşun izleri yer almaktadır. Beşparmağın yamaçları üzerine kurulu olan manastırın adının anlamı Barış Manastırı’dır. Bellapais’in içinde dönem dönem klasik müzik konserleri oluyor. Denk gelirseniz kaçırmamanızı öneririz.

K─▒Br─▒S Lalesi

St.Hilarion Kalesi

St. Hilarion Kalesi, Beş Parmak dağı üzerinde kurulan üç kaleden bir tanesidir.Lüzinyanlılar’dan kalma Kıbrıs’ın 3 kalesinden en güzeli. Bütün Girne’yi görebileceğiniz manzarası ile mutlaka görmeniz gereken St. Hilerion Kalesi aynı zamanda Umberto Eco ve Walt Disney ilham kaynağı olmuş ve kitaplarında ve çizgi filmlerinde kullanmıştır.

Batık Gemi Müzesi

Girne Kalesi ’nin içerisinde yer alan dikkat çekici mekanlardan biri olan Batık Gemi Müzesini tanıtacağız. Müzenin içerisinde Girne yakınlarında bulunan bir ticaret gemisi sergiye sunulmuştur. Pensilvanya Üniversitesi araştırmacıları tarafından gün yüzüne çıkarılan gemi, Girne yakınlarında bir balıkçı tarafından bulunmuştur.

Bufavento Kalesi

Kıbrıs ’ta yer alan üç kaleden biri olan Bufavento Kalesi, Girne dağının eteklerinde yer almaktadır.  İnşaa tarihi tam olarak bilinmeyen kaleye ulaşım oldukça zordur. Kale 1911 yılında Richard tarafından olası Arap akınlarına karşı savunma amaçlı kurulmuştur. Bulutlu zamanlarda bulutlara dokunacak gibi olmanın verdiği hazzı başka bir yerde bulamayacaksınız.

 Devamı yarın…