Hükümet olanların yanlış politikaları fındık fiyatlarına da yansıdı. Fındık üretimin yüzde 70’ını yapan Karadenizli pazardan hakkını alamıyor.

Fındık üreticisi perişan.

Fındığa verilen para üreticiyi mutlu etmedi. Yıllardır fındık üretimi yapanların ortak görüşleri şöyle:

“ Üretim yapıyoruz ama para etmiyor. Üretim yapan biziz para yabancının cebine giriyor. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Fındığın dünya piyasalarındaki değeri çok yüksek. Bize cerez parasını layık görüyorlar. Hakkımız resmen gasp ediliyor.”

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklamasına göre Giresun kalite fındık için 135 lira, levant kalite fındık için de 133 lira oldu. Bu rakam fındık üreticisi tarafından yetersiz bulundu. Konuyla ilgili dikkat çekici değerlendirmeler de bulunuldu.

26. Dönem Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, "Acaba dünyanın neresinde 140 liraya mal edilen bir ürün 130 - 132 lira taban fiyatla alınır? Böyle bir dünya yok" dedi.

"Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'ini biz yapıyoruz. Üretimin yüzde 70'i Karadeniz'de" diyen Atıcı şunları söyledi;

"Fındığın dünya piyasalarındaki yıllık değeri yaklaşık 100 milyar dolar. 100 milyar dolar değeri var Peki Karadeniz'deki işçiler, emekçiler, teyzeler, ablalar acaba bu 100 milyar doların ne kadarını alıyorlar? Türkiye 100 milyar doların sadece 2 milyar dolarını yani yüzde 2'sini alıyor. 100 lira değerinde bir ürün üretiliyor ve bu ürünü üretene siz 2 lira veriyorsunuz.  Buradaki emeğin, alın terinin, bereketin yüzde 98'ini aracı şirketler ve büyük sermaye şirketleri alıyor. Fındığın yüzde 70'ini sen üretiyorsun, Türkiye höt dediği zaman dünya dize durur başka çaresi yoktur bunun çünkü Karadeniz'in iklimi bu bereketi getiriyor. Sen de bu fındık piyasasını elinde tutan bir ülkesin. Ben sana uç bilmem ne yap demiyorum ama hiç olmazsa işçinin, emekçinin, tarım işçisinin hakkını ver."

Ürettiği fındığı iyi fiyata satamayan Karadenizli bir fındık üreticisi, kamyonetine yüklediği 2 bin 800 kilogram fındığı satmak için üzümleri yağmurdan bozulan Sarıgöllü üreticilere fındık satmaya geldi.

Giresunlu fındık üreticisi Necati Kıranoğlu (31)kamyonetine yüklediği 2 bin 800 kilogram fındığı Türkiye'yi dolaşarak satmaya çalıştığını bildirdi. Giresun'dan 12 gün önce yola çıktığını belirten Kıranoğlu, sıkıntısı şu sözlerle dile getirdi:

“Bu yıl fındık üreticisinin perişan olduğunu'' öne sürdü. Fiskobirlik'in fındığın kilogramını 5 YTL'den aldığını, ancak 3 ay sonrasına ödeme yaptığını ifade eden Kıranoğlu, şöyle dedi:''Toprak Mahsulleri Ofisi, fındığın kilogramını 4 YTL'den alıyor, yüzde 3 kesinti yapıyor. Bizim de elimize 15 gün sonra 3.80 YTL para geçiyor. Ben ve bir çok Karadenizli üretici, fındığını kendi imkanlarıyla çevre illerde ya da Türkiye'yi gezerek satmaya çalışıyor. Evimden çıkalı 12 gün oldu. Konya'ya gittim, onlar da ekinlerin para etmediğinden yakındı. Manisa'ya geldim, buralardaysa üzüm üreticileri perişan olduklarını ifade ediyorlar. Tüm bu yakınmalardan dolayı ürünümü zor satıyorum. Elimde 800 kilogram fındığım kaldı.''