Balat Ahrida Sinagogu

Romanyot Yahudileri tarafından 1430 yılında iki sinagog olarak inşa edilmiş olan Ahrida Sinagogu, Balat Çarşısı’nın yakınında merkezi bir konumda yer alıyor. Makedonya’nın Ohri şehrinden gelen Yahudilerin kullandığı, bu yüzden de bu isimle anılan tarihi yapı, 1860 yılında birleştirilerek tek bina haline getirilmiş. İstanbul’un en büyük Sinagogu olma özelliğine sahip olan Ahrida Sinagogu’nun en önemli özelliği Teva’sının (Dua Kürsüsü) tekne pruvası şeklinde yapılmış olması. Bir inanışa göre bu tekne pruvasının ”Nuh’un Gemisini” anımsattığı söylenir. Bir diğer inanışa göre ise, tekne pruvasının Balat’a getirilen Yahudileri taşıyan kadırgaya ithafen yapıldığı söyleniyor.

Coffe Department

Kenya çekirdeğinden demlenmiş olan drip kahvesi, sadece Balat’ta değil tüm İstanbul’da meşhur. Şehirdeki en iyi kahvelerden birini içebileceğiniz bu cafede güzel bir kahvenin yanı sıra, ünlü haşhaşlı limon kekini de deneyebilirsiniz. Ayrıca bu cafenin hemen karşısında yer alan Kadraj Cafe de oldukça popüler.

Maison Balat Cafe

Balat’ın küçük ve sevimli cafelerinden biri olan Maison Balat Cafe, ayrıca birçok antika eşyalarını satın alabileceğiniz küçük bir dükkan olarak da hizmet veriyor. Ayrıca Balat’ta kahvaltı için şirin ve sessiz bir mekan arıyorsanız, Maison Cafe’den daha iyisini bulamayabilirsiniz. Fiyatlar bölgedeki mekanlar ile hemen hemen aynı düzeyde seyrediyor.

Tarihi Balat Sokakları

Şüphesiz Balat gezilecek yerler arasında bu tarihi sokaklar başı çekiyor. Her sokak birbirinden farklı atmosfere sahip olduğu gibi, farklı renkte konaklara ve tarihi evlere de sahip. Balat’ın her bir sokağı güzel olsa da, Çorbacı Çeşmesi Sokak, Kiremit Caddesi üzerinde yer alan sokaklar, Dr. Sadık Ahmet Caddesi’ndeki sokaklar ve Fener Külhanı Sokağı kaçırılmaması gereken tarihi sokaklar arasında yer alıyor.

Fethiye Camii

Tarihi Yarımada üzerinde Çarşamba semtinde bulunan, İstanbul’un en eski tarihi yapılarından biri olan Fethiye Camii olarak bilinen yapının tarihi 12. yüzyıla uzanıyor. İlk başta Pammakaristos Kilisesi olarak inşa edilmiş olan yapı, 16. yüzyılda camiye dönüştürülerek günümüzdeki halini almış. Balat’ta görülmesi gereken yerler listesinin en önemli yapılarından biri olan Fethiye Camii, Fethiye Kapı Sokağı’nda yer alıyor.
Sultan III. Murad tarafından Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş olan yapı, 1845-1846 yılları arasında büyük bir restorasyondan geçmiş. Fethiye Camii’nin de bulunduğu yapı bir manastır kompleksi olduğundan, camiye çevrilen ana yapının dışındaki şapel olarak kullanılan güney kilise, müzeler idaresine verilmiş ve günümüzde bir müze olarak hizmet veriyor. Güney Kilise, daha çok kubbe mozaiğiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Bu mozaiklerin tarihi 14. yüzyıla uzanıyor. Kubbedeki bu mozaiklerde Havarilerle çevrili Pantakrator İsa yer alırken, apsiste Deesis sahnesi tasvir edilmiş. İsa kubbedeki tasvirinde tüm pantakrator İsa tasvirlerinde olduğu gibi sağ eliyle takdis işareti yaparken sol elinde de incil tutar.

Devamı haftaya…