SANTORİNİ (Santoron-Thira)

Mimari:
Santorini’nin geleneksel mimarisi, yerel taştan yapılmış ve renk olarak kullanılan çeşitli volkanik küllerle badanalı alçak katlı kübik evleri ile diğer Kiklad adaları’nın mimarisine benzer. Bu renkler son yıllarda 1956’daki büyük depreme kadar geliştirilen adanın geleneksel mimarisine göre beyaz ev cephe renginin yerini almaya eğimlidir. Eşsiz mimari özelliği ise yanlara veya aşağı doğru çevredeki Ponza taşı içine kazılmış evlerin uzantılarının yani hypóskaphanın kullanılmasıdır. Hava dolgulu pomzanın sağladığı iyi yalıtım nedeniyle bu odalar yazın serin kışın ise sıcaktır. Bunlar çeşitli ürünler özellikle de Santorini’nin Kanava şarap imalathane mahzenleri için birinci sınıf depolama alanlarıdır.

1956’da adada güçlü depremi olduğunda, binaların yarısı tamamen yıkıldı ve çok sayıda binada onarım gerekli oldu. Hasarın nedeni olan zemin zayıflığı yüzünden kalderaya bakan sırttaki yeraltı konutlarının boşaltılması şart oldu. Santorini nüfusunun çoğu Pire ve Atina’ya göç etmek zorunda kaldı.

Tarım ve Şarapçılık:

Eşsiz ekolojisi, iklimi ve özellikle volkanik kül toprağı nedeniyle Santori’nin kiraz domatesi gibi eşsiz ve değerli ürünler yetişir. Ada’nın, yerel üzüm çeşidi Assyrtiko ve Athiri ve Aidani gibi Ege’nin beyaz üzümleri ve mavrotragano ve mandilaria gibi kırmızı üzüm çeşitlerini yetiştirip şarabını yapan küçük ama gelişen bir şarap sanayisi vardır. Asmalar çok yaşlıdır ve asma bitine dirençlidirler (yerel bağcılar bunun iyi drenajlı toprak ve toprağın kimyasından kaynaklandığını söyler). Asmaların asıl su kaynağı çiy olduğundan asmalar birbirinden uzağa dikilir. Asmalar, rüzgarlardan korumak için üzümlerin içeride asılı olduğu, alçak spiralli sepetler şeklinde yetiştirilir.

Adanın bağcılık gururu güneşte kurutulmuş en iyi Assyrtiko, Athiri ve Aidani üzümlerinden yapılan ve uzun süre fıçıda yaşlandırılan (en kaliteli cuvées şarabı yirmi veya yirmi beş yıl yaşlandırılır) tatlı ve güçlü Vinsanto (İtalyanca: kutsal şarap) tatlı şarabıdır. Bu üzümler sonuçta, dünyaca ünlü standart Assyrtiko narenciye ve mineral aromalı, üst tonlarda fındık, kuru üzüm, incir, bal ve çay tadları hissedilen koyu amber-turuncu renkli bir tatlı şaraba dönüşür.

Adanın beyaz şarapları, güçlü, narenciye kokusu ve küllü volkanik toprağın neden olduğu mineral ve iyodür tuz aromaları ile son derece sektir, oysa fıçıda yıllandırmak bazı beyaz şaraplara Vinsanto’ya çok benzeyen hafif bir buhur aroması verir. Bu Adanın şarapları çok beğenilmekte ve alıcılar özellikle; “Santorini şarabı istiyorum” diyerek, tercihlerini böyle kullanmaktadırlar.

Santorini Adası, en ünlü Yunan adalarından biri. Volkanik bir ada olan Santorini, sakin bir tatil düşleyen tatilciler için ideal bir yer. Bu nedenle balayı tatili adaları arasında ismi sıkça anılıyor.

Adını 13. yüzyılda Aziz İrene’ye atfen alan Santorini, siyah renkli, volkanik kumlardan oluşan kıyıları kadar, beyaz renkli ve mavi kubbeli evleriyle herkesin tanıdığı fotoğraf karelerine hayat veriyor. Mitolojik hikayelerle örgülü ada tarihinde, kayıp kıta Atlantis’in de ismi geçiyor. Binlerce yıl önce volkanik patlamalar sonucu oluşmuş bu krater ada, şekil olarak hilale benziyor.

Santorini’de limandan kalkan botlarla, etkileyici bir manzaraya sahip olan kraterin ortasında bulunan adalara yapılacak turlar adayı keşfetmek için popüler aktivitelerden. Adanın şifalı suları Ege mavisinin tadını çıkarmak için ideal. Dik yamaçlara sahip adada eşek taksiler ile yolculuk yapmak da unutulmaz bir deneyim.

Santorini, olağanüstü günbatımı manzarası ile görenleri büyüleyen bir manzaraya sahip. Santorini Adası, Yunanlıların deyişiyle Fira (Thira) ve İa (Oia) olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Havalimanına yakın Fira adanın merkezi konumunda. İa ise Fira’ya göre daha lüks bir yer. Daha çok fotoğraf sanatçılarının dikkatini çeken ve son yıllarda ünlenmeye başlamış olan Imerovigli ise adanın merkezinden yürüme mesafesinde. İa ise Thira’nın bir ucu. Şehir merkezinden Oia’ya otobüsle ulaşılabiliyor.

Adanın merkezi olan Fira’da, 1956 yılında yaşanan depremden sonra yıkılan evler yeniden inşa edilmiş. Ada ayrıca çok rüzgar alıyor. Hem İa’da hem Fira’da çok güzel butik oteller bulunuyor. Şarapları ve üzüm bağları ile de ünlü olan adada şarap tadımı aktiviteler arasına alınabilir. Santorini gece hayatı olarak Mykonos gece hayatı ile rekabet edemese de renkli bir gece hayatına sahip. Yakın mesafede sıralanan barlar ve clublar eğlenceli bir gece hayatı vadediyor.

Devamı haftaya…