SANTORİNİ (Santoron-Thira)

Akdeniz-Ege Denizi Adalar turumuz, Santorini ile devam ediyor…

Girit Adası gezimiz ardından, gemizim saat:16.30’da, Santorini Adası açıklarına demir attı. Botlarla Santorini Limanına geldik. Kıyıları dik kesen kayalıklar üzerine kurulu beyaz evlerin bulunduğu tepeye erişmenim iki yolu vardı. Bunlardan biri: Kıyıdan kent merkezine ulaşmak için en az 100 metre kot farklı yüksekliğe erişmek için, eşek-at-katırlarla döne döne çıkmak. Öteki alternatif yol ise, teleferike binmek. Teleferiğe binmek için. Uzunca bir kuyrukta bekledikten sonra, biletimizi alıp yukarıya, kente çıktık. Emporeio Köyü’nden

Imerovigli manzarası eşliğinde, Kiklad Mimari örneği bulunan tek katlı beyaz badanalı, kapı-penceresi mavi boyalı ve balkonlarında sardunya-sarmaşık çiçekleri ile doğal manzarayı tamamlayan bu büyüleyici görsel doku, oldukça etkileyici ve al benisi olan, yaşamı yaşamamıza katkı sağlıyor…

Adanın ince, uzun ve dar sokaklarında, ve batı yönünde bulunan uçurum üzerindeki evler, sanat atölyeleri, alış veriş dükkanları, lokanta, cafe, dondurmacı ve kiliseleri ziyaretimiz ardından, adanın batı yakasında gün batımını görüntüledim. Tamda teleferiğe binip, aşağıda bulunan limana inmeyi ve ardından da botlarla gemimize ulaşmayı planlarken; dar sokaklardan yukarıya doğru, onlarca eşek, at ve katır kervanının geçiş merasimi çok güzeldi. 1956 depreminden sonra, tamamen yıkılan ve yeniden kurulan bu güzel Santorini Adası’nın ulaşım işini tamamlayan dostların; sigortalı, sendikalı, toplu sizleşmeli ve sağlık güvenceli bu ulaşım-hizmet-turizm iş kolu emekçilerinin bu törensel gösterimini alkışlarla selamladık…

Santorini Adası hakkında şu özet bilgiyi sizinle paylaşmakta yarar vardır…

Genel durum:

Santorini ya da Santoron; Ege Denizi’nde, Yunanistan’ın 200 km güney doğusunda yer alan volkanik adalar grubu. MÖ 1650 - 1450 yılları arasında, volkan Minos Patlaması adı verilen püskürmeyle kısa sürede çökerek adanın, 73 kilometrekarelik bir alanının deniz altında kalmasına yol açtı. Bu tarihte bilinen en büyük volkanik etkinliklerden biridir, Doğu Akdeniz’de çok büyük yıkıcı etkiler yaratan doğa olaylarına neden olmuştur. Bilinen en büyük yıkım Girit’te gerçekleşti, merkezi bu adada olan Minos uygarlığı üzerinde büyük tahribat yaptı.

Çökmenin ilk etkisi, çöküntünün neden olduğu tsunami sonucu, Girit’in kuzey ve kuzey batı kıyıları boyunca yer alan balıkçı köylerinin, denizden fazla yüksek olmayan yerleşimlerin ve denizlerde ya da limanlarda bulunan ticaret ve balıkçı teknelerinin yok olmasıydı. İkinci dalga etki, rüzgarın sürüklediği toz bulutlarından serpilen volkanik küllerdi ve Girit adasının neredeyse tamamının, on santimetre kalınlığında bir volkanik kül tabakasıyla örtülmesine neden oldu.

Santorini volkanının atmosfere saldığı tefra izlerine Türkiye’de de rastlanılmaktadır. Püskürme malzemelerine Santorini yakınlarında adaların karasal yüzeylerinde rastlanırken, daha uzaklarda göl ve denizlerin tortularında bulunmaktadır. Atmosferin geniş alanlarına yayılan bu volkanik malzeme küresel soğumaya neden olmuştur. O yıllara ait ağaç halkalarından küresel soğuma izleri tespit edilmektedir. Santorini volkanın tefra tabakalarının Türkiye’de görüldüğü yerler ve kalınlıkları şu şekildedir: Burdur Gölhisar Gölü (1–4 cm), Salihli Gölcük Gölü (12 cm), Köyceğiz Gölü (9 cm). Ayrıca Nil Deltasında, Akdeniz’de ve Sinop’ta yapılan sondajlarda bu küllere rastlanmıştır…

Turizm:

Santorini’nin ana geçim kaynağı, özellikle yaz aylarındaki turizm’dir. Santorini’de son yıllarda turizmin büyümesiyle adanın ekonomisi gelişmiştir. Santorini, Travel+Leisure Magazine , BBC , ve US News dahil olmak üzere, bir çok dergi ve seyahat sitesi tarafından dünyanın en iyi adası seçilmiştir. Adayı yılda tahmini 2 milyon turist ziyaret etmektedir.

Gezilecek yerler:

Santorini Adası’nda şu noktaları gezmelisiniz: Kızıl Plaj, Firostefani köyünde bulunan Firostefani caddesi, Emporeio köyü, Eski Liman’dan eşek yolu, Kilise (Exo Gonia), Imerovigli, Olia’da gün batımı, Oja evleri, Perssima, Kutsal Haç Kilisesi, Santoni İlyas Peygamber Manastırı, Pyrgos Kalesi, Kamaria Dağ Geçidi, Vaftisci Yahya Kilisesi, Aziz Nektarios Şapeli… Kánava Şarap İmalathane mahzenlerini gezip, ücretsiz olarak, fıçı şaraplardan tadımlık içebilirsiniz…

Panoramik Santori manzarası yanı sıra; Oia köyünden gün batımı, Antik Thera’daki Stoa Bazilikası kalıntıları, Fira kasabasındaki Ypapanti Ortodoks Metropolitan Katedrali, Oia’dan Ege Denizi manzarası ve Santorini kalderasındaki Nea Kameni adasından Fira’nın görünümü, adadan ayrıldıktan sonra, aklınıza kazılacak yerlerden bir kaçıdır…

Devamı yarın…