Bir önceki yazının devamıdır.
(2) Bir işyerinde, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektiren bir işin alt işverene verilmesi hâlinde, alt işverenin uzmanlığını belgelendirmesi amacıyla sözleşme kapsamındaki işe uygun; iş ekipmanı listesi, iş bitirme belgesi, operatör ve teknik eleman sertifikaları sözleşmeye eklenir.” (Alt İşverenlik Yönetmeliği 10. Madde)
Alt İşverenlik Yönetmeliği’nin bu tanımına göre alt işverenlik sözleşmesi yazılı olmalıdır ve aşağıdaki unsurları içermelidir:
Tarafların unvanlarını ve adreslerini
İşyerinde yürütülen asıl işin tanımını
Alt işveren tarafından yürütülecek işin tanımını (asıl işin bir bölümü alt işverene veriliyor ise uzmanlık koşuluna dair teknik açıklamaları)
İşin başlangıç ve bitiş tarihlerini
Alt işverenin çalışmayı işyerinin hangi bölümünde gerçekleştireceğini
“Asıl işverenin, alt işverenin işçilerine karşı kanundan doğan tüm haklarından müteselsilen sorumlu olacağı” ifadesini
“Daha önce asıl işveren tarafından çalıştırılan işçilerin alt işverene geçmeleri hâlinde haklarının kısıtlanamayacağı” ifadesini
Alt işverene verilen işlerin yürütülme esaslarını
Asıl işveren ve alt işveren yetkililerinin imzalarını
Örnek olay
Çağdaş Karton yönetimi, fabrikada yürütülen lojistik işlerini alt işverene devir etme kararı aldı ve hukuk danışmanı Faruk R’den bir alt işverenlik sözleşmesi hazırlaması istendi. Faruk R’nin hazırladığı alt işverenlik sözleşmesi satın alma birimine gönderildi ve bu sözleşmeye binaen dört ayrı alt işverenden teklif talep edilmesi istendi. Satın alma uzmanı Ozan U dört ayrı alt işveren tespit etti ve sözleşmeyi ileterek teklif vermelerini istedi. Ancak dört alt işveren de teklif iletmek yerine birbirlerinden farklı sorularla dönüş yaptılar. Bir alt işverenin sorduğu soruyu diğeri sormayabiliyordu ve bu uyumsuzluk Ozan U’nun kafasını karıştırdı. Bu sorularda şu gibi hususlar yer alıyordu:
İşin icrasında forklift, lift veya reach truck gibi hangi taşımacılık cihazları kullanılacak?
Kullanılacak cihazların mülkiyetleri ve bakımları kimin sorumluluğunda olacak?
Depo yönetiminde hangi yazılım kullanılacak ve yazılım maliyeti kimin tarafından karşılanacak?
Ozan U bu ve benzeri soruları ilgili Çağdaş Karton profesyonellerine yöneltti ve aldığı cevapları alt işverenlere iletti. Seçilen iki firma fabrikada görüşmeye davet edildi, çalışma alanı gösterildi ve beklentiler aktarıldı. Alt işverenler bu defa aşağıda listelenen bambaşka talepler yönelttiler.
Raf sistemlerini ve yolları da içeren teknik depo çizimleri
Dizel ve şarjlı forklitlerin teknik dokümanları
Depolara ait risk analizleri…
Devamı sonraki yazıda…