Parkede heyecan fırtınası yaşatan Avrupa Basketbol Şampiyonası EuroBasket 2022 şampiyonun kupayı kaldırması ile geçen Pazar günü sona erdi.

FIBA tarafından 41. kez düzenlenen bu turnuva aslında tıpkı futboldaki Dünya Kupası gibi  4 yılda bir yapılıyordu ama önce pandemi  sonra da 2020 Yaz Olimpiyatlarının nedeniyle  bu seneye sarktı.

Tüm bu aksaklıklara rağmen 1-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen turnuvada üç NBA yıldızının olması heyecanı daha da artırdı.

Sırbistan takımında Denver Nuggets’in yıldızı, NBA’in MVP’si Nikola Jokić, geçen yılın MVP’si Milwaukee Bucks’ın Yunan süper yıldızı Giannis Antetokounmpo ve önceki şampiyonanın galibi Slovenya’nın Dallas Mavericks’te oynayan dünya yıldızı Luka Dončić’i finalde görmek isteyenlerin sayısı hayli fazlaydı ancak alınan sonuçlar tek başına yıldızlar değil takım halinde mücadelenin başarıyı getirdiğini gösterdi.

A Grubunda büyük bir sürpriz olmazken, Milli Takımımız İspanya ile beraber ilk 2 sırada ikinci tura çıktı.

“Şeytan beşgeni” diye adlandırılan B Grubunda ise çok büyü bir çekişme yaşandı. Slovenya, Almanya, Fransa ve Litvanya gruptan çıktı.

C Grubunda Yunanistan ve D Grubunda tüm maçlarını kazanarak hiçbir sürprize izin vermedi.

Türkiye’den erken veda

2.  turda Milli Takımımız Evan Fournier’in liderliğindeki Fransa ile eşleşti. Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada son saniyede yediğimiz basket ile maçı 87-86 kaybettik ve son 16’da Euro Basket’e veda ettik.

Büyük sürpriz İtalya

Türkiye’nin 2. Turda elenmesi sürpriz gibi görünse de en büyük sürpriz İtalya’dan geldi.  Büyük yıldızlarını turnuvaya getiremeyen İtalya, NBA’in MVP’si Jokic ve Avrupa Ligi’nin MVP’si Micic’li Sırbistan’ı ülkesine yolladı.

Sürprizlere gebe çeyrek final

Çeyrek finale geldiğimizde İspanya, Finlandiya’yı Fransa da İtalya’yı net sonuçlarla yenerek yarı finale çıktı.

Almanya güçlü Yunanistan karşısında seyirci avantajını da kullanarak. Dennis Schröder’in kaptanlığındaki Almanya, Antetokounmpo’lu Yunanistan’ı 11 sayı farkla geçerek adını yarı finale yazdırdı.

Çeyrek finalin son maçında ise son şampiyon Slovenya, eski Karşıyakalı Ponintka’nın devleştiği maçta Polonya’ya 90-87 mağlup olarak turnuvaya veda etti.  

Yarı finalde her şey beklendiği gibi oldu. İspanya Almanya’yı, Fransa Polonya’yı yenerek finalist oldu.

Hernangomez kardeşler böyle istedi

Geldik 18 Eylül Pazar gününe.

Berlin Arena’da sonucu Hernangomez kardeşler belirledi. İspanya’nın kardeş basketbolcuları sahneye çıktı. Maçın başından sonuna kadar üstün bir basketbolla İspanya’ya Avrupa şampiyonluğunu getirdi.

Bu sonuç “yıldızlar”ın skoru belirleme noktasında büyük etkileri olduğu tezini de çürüttü.  Her biri NBA’in önemli yıldızlarına sahip takımlar turnuva boyunca bir bir elenirken, takım ruhu ve takım oyunu felsefesine sonuna kadar sahip çıkan İspanya son 6 turnuvada dördüncü EuroBasket şampiyonluğunu aldı. Tabi bu felsefeyi oluşturan koç Sergio Scariolo’yu unutmamak gerek. İspanya’nın 2009-2011-2015 ve 2022’de aldığı 4 kupada da aslında onun imzası var.

Ev sahipleri 

EuroBasket 2022’de önceki iki organizasyonda olduğu gibi, turnuvaya dört ülke ev sahipliği yaptı. Grup aşamasındaki oyunlar Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Almanya ve İtalya'da yapıldı. İkinci tur aşaması Almanya'nın Berlin kentinde oynandı.

Ancak bu turnuvada, daha önce bu büyüklükte organizasyon düzenlememiş Gürcistan’ın ev sahipliği büyük tartışmalara neden oldu.

Salonların yetersizliği, salondan otellere gidiş ve gelişte yaşanan büyük sorunlar, alınamayan güvenlik önlemleri, organizasyon zaafiyetlerinin üst seviyeye çıkması nedeniyle bütün takımların, koçları ve oyuncuları ayrı ayrı FIBA şikayette bulundu. Öyle ki Gürcü yemeklerini yemek istemeyen takımlar aç yattı!

Son olarak değinmemiz gereken bir konu daha var.  O da Gürcistan- Türkiye maçında yaşananlar…

Gruplarda ilk 2 maçını kaybeden Gürcistan, Türkiye maçına ölüm kalım maçı olarak bakıyordu. Bu stresli ortamda sahaya çıkan oyuncuların tartışmasının kavgaya dönüşmesi kaçınılmaz oldu. Karşılaşmanın son periyodunda milli takımımızın önde olduğu anda Duda Sanadze sahneye çıktı ve  maçın seyri değişti. Sanadze’nin Furkan Korkmaz’a yaptığı faul tartışmayı, bu tartışma da iki oyuncu için diskalifiyeyi getirdi.

Diskalifiyeden sonra milli takımımızın üzerindeki baskı giderek arttı. Hakemlerin de yanlı tutumuyla Gürcistan sahadan 88-83 galip ayrıldı.

Ancak olaylar sadece sahada yaşananlarla sınırlı kalmadı. Diskalifiye olan Furkan, soyunma odasına giderken maç kadrosunda bile olmayan Shengelia ve Sanadze’nin koridorda saldırısına uğradı.

Gürcistan polisi de oyuncumuzu korumak yerine tartakladı.

Tüm bunlar kayıttaki kameraların önünde oldu ama yapılan itirazlar, açılan soruşturmalar maalesef sonuç vermedi.

Gürcistan tek galibiyetini kavga dövüş Türkiye’den alırken, sonraki 2 maçı da kaybetti ve turnuvaya veda etti. Gürcistan’ı eleyen Karadağ olurken, Türkiye Basketbol Federasyonu Karadağ’a baklava göndererek tebrik etti ve bir anlamda ev sahibine nazire yaptı.