Yavuz Sultan Selim Camii

İstanbul’un az bilinen camilerinden biri olan Yavuz Sultan Selim Camii, 1519-1522 yılları arasında, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilmiş. Evliya Çelebi’ye göre caminin mimarı Mimar Sinan olsa da, birçok kaynağa göre caminin Mimar Acem Ali tarafından yapıldığı biliniyor. Şehirdeki yedi selatin camisinden biri olan Yavuz Sultan Selim Camii, görkemli ve büyük kubbesi ve tek şerefeli olan iki büyük minaresiyle tabhaneli camilerin en son örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Haliç’e hakim İstanbul’un beşinci tepesinde inşa edilmiş olan camii, sadeliğiyle dikkat çekiyor. Camii, kesme küfeki taşından inşa edilmiş olup, eşsiz bir Haliç manzarasına sahip. Caminin bir yanı uçurumken diğer yanında sarnıç yer alıyor. Caminin dış cephesi sade bir mimariye sahip olsa da iç mekan biraz daha süslü.

Özel Maraşlı Rum  İlköğretim Okulu

Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu, Fener Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu sokağın sonunda yer alıyor. Balat’ta görülecek yerler arasında olsa da, çoğu turistin es geçtiği tarihi yapılardan biri. Bu okul, görkemli yapısıyla bir sarayı andırıyor. Ayrıca okul, eski Yunan tapınaklarını andıran 4 sütunlu girişiyle de dikkat çekiyor. Rum tüccar Grigoris Maraslis’in katkılarıyla okulun inşaatı başlamış ve inşaat 1901 yılında tamamlanarak okul açılmış. O günden günümüze birçok öğrenciye eğitim vermiş olan okul, günümüzde de bir eğitim evi olarak hizmet veriyor. Okulun içerisine giremeseniz de, bu tarihi görkemli yapıyı dışarıdan görebilirsiniz.

Balat Kültür Evi

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından, Balat’ın toplumsal yaşamını, özellikle semt kadınlarının ekonomik hayata katılımını artırmak amacıyla kurulmuş olan Balat Kültür Evi‘nde bir cafe, sergi salonu, el işi eğitim alanı ve mutfak eğitimi alabilecekleri bir de mutfak bulunuyor. Bu mutfakta yapılan el işi ürünler ise Vodina Cafe’de satışa sunuluyor. Kültür evine katkıda bulunmak isterseniz, Vodina Cafe’nin birbirinden güzel ve lezzetli ev yemeklerini deneyebilirsiniz.

Cibali Tütün  Fabrikası

Balat gezi rotası için en popüler başlangıç noktalarından biri olan Cibali Tütün Fabrikası, 1884 yılında, II. Abdülhamit döneminde inşa edilmiş. Düyûn-ı Umûmiye’ye bağlı Reji şirketi binası olarak inşa edilmiş olan fabrika, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası olarak anılmış. 1995 yılında boşaltılan yapı, detaylı bir restorasyonun ardından Kadir Has Üniversitesi’ne tahsis edilmiş. 2002 yılından beri de bina, Kadir Has Üniversitesi olarak hizmet veriyor. Günümüzde Kadir Has Üniversitesi’ne ait olan bu tarihi binayı ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz.

 Devamı yarın…