Ürünlerin fiyatının neredeyse her gün değiştiğine tanık oluyoruz. Bir aldığımız ürünü aynı fiyattan bulmak neredeyse imkansız hale geldi diyebiliriz. Bu fiyat artışından pastalar da etkilendi. Artan maliyetler nedeniyle pastayı özel günlerde eskisi kadar göremiyoruz.

Doğum günümüzü, sevdiklerimizin doğum gününü ya da özel günlerimizi pasta olmadan mı kutlayacağız? Elbette hayır. Pastamızı da kendimiz yapabiliriz. Hem daha hesaplı olacak hem de içinde neler olduğunu bileceğiz.

Bu haftaki yazımda kısa sürede yapılabilecek lezzetli bir pasta tarifini sizlerle paylaşacağım. Bu tarifi yapmak için profesyonel olmanıza gerek yok. İlk deneme biraz zamanınızı alabilir ancak üstesinden geleceğinize eminim!

MALZEMELER

Pandispanya için

Yumurta 4 adet
Şeker 100 gr
Un 110 gr
Kakao 25 gr
Kabartma tozu 6 gr
Tuz

Krema için

Labne 180 gr
Krema 200 gr
Şeker pudrası 90 gr
Jelatin 6 gr
Vanilya 1 paket
Islatma için
Süt 80 gr
Kahve 2 çay kaşığı
Şeker 2 çay kaşığı

Ganaj

Çikolata 50 gr
Tereyağı 50 gr

YAPILIŞI

Pandispanya için yumurtaları şekerle kabarıp yoğun bir kütle haline gelene kadar çırpalım. Tuz ekleyip hepsini tekrar iyice çırpmamız gerekiyor.

Ayrı bir kapta un, kakao ve kabartma tozunu karıştıralım. Bu karışımı bir elekten geçirdikten sonra  yumurtalı karışıma ekleyelim. Hamurun kabarık kalması için hepsini bir kaşık ile yavaşça karıştırın.

Hamuru 18 cm çapında bir kalıba aktarıp önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyalım. 25-30 dakika fırında pişirelim.

Bundan sonra pandispanyayı biraz soğumaya bırakıyoruz. Ardından bir streç ile sarıp tamamen soğuyana kadar buzdolabına koyuyoruz. Yaklaşık 30-40 dakika durabilir.

Islatmak için sıcak sütü kahve ve şekerle karıştırmanız ve tamamen soğumaya bırakmanız gerekir.

Jelatine 35 gram soğuk su ekleyin ve karışımın yaklaşık 10 dakika kabarmasını sağlayın.

Artık kremayı hazırlamaya başlayabiliriz. Bunu yapmak için 100 gr kremayı 80 derece ısıtın ve kabarttığınız jelatini ekleyin. Kalan kremayı (100 gram) pudra şekeri, labne, vanilya ile karıştırıp mikserle çırpın.

Bu kütleye kremalı jelatin ekleyin ve tekrar iyice çırpın. Soğuyan pandispanyayı üç parça olacak şekilde kesin. Yukarıdan bir kırıntı yapıp kremaya ekleyelim. Sonra hepsini yavaşça karıştırın.

Pastayı asetat film ile kaplanmış bir çemberde topluyoruz. Pastayı kahve karışımıyla bolca nemlendirin, kremanın bir kısmını ikinci pasta tabanının üzerine yayın. Pastayı 1 saat buzdolabına koyalım.

Bu sırada ganajı hazırlayalım. Bunun için çikolata ve tereyağını mikrodalgada eritip elde edilen karışımı pastanın üzerine döküp 1 saat daha buzdolabında bekletelim.

1 saat sonra çember ve asetat filmi çıkaralım. Pastamız hazır, misafirlerinize ikram edebilir ya da ailece yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Düzenli gelire rağmen çoğumuz ay sonunu getirmekte zorlanıyoruz. Bunun en büyük nedeni  plansız ve düzensiz harcamalardır. Bazı tasarruf yöntemleriyle harcamaları azaltabilirsiniz. Bunun için öncelikle küçük ya da büyük demeden giderlerinizi yazmaya başlayın. Böylece gider kalemlerini belirleyecek ve gereksiz para harcadığınız yerleri daha net göreceksiniz. Para harcamadan önce o parayı ne kadar süre çalışarak kazandığınızı düşünün.

Bir şeyi satın almadan önce acele etmeyin ve kendinize zaman tanıyın. Bu süre sonunda o ürünü isteyip istemediğinize daha doğru karar verebilirsiniz. Online alışveriş sitelerinde kayıtlı kredi kartınız varsa silin, sadece sanal kredi kartı ya da banka kartınızla alışveriş yapın. Marketlere liste yaparak gidin ve küçük boy alışveriş sepeti kullanın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...