Bir önceki yazının devamıdır.
Osman Ç telefonu kapattığı gibi yüksek teklif veren firmayı aradı ve fiyatın neden yüksek olduğunu sorduğunda şu cevabı aldı:
“Depo yönetim sisteminiz, kullandığınız makineler, ekipmanlar veya yazılımlar gibi birçok unsur, vasıflı personel temini gerektiriyor. Bölgede bu vasıflara sahip personel sayısı gayet az ve çoğu aktif olarak çalışıyor. Ekip kurabilmek için çalışanlara yüksek ücret verilmesi gerekiyor, yüksek ücret ise kaçınılmaz olarak teklif fiyatımızı yükseltiyor. Bölgemizdeki çoğu alt işveren firma yeterli araştırma yapmadan teklif veriyor ve bizim fiyatlarımızın onların fiyatlarına yakınsaması mümkün olamıyor. Asıl işverenler de işleri onlara veriyor. Siz de öyle yaparak bizi yanıltmadınız.
Bazı rakiplerimiz bu gibi durumlarda ön çalışmalar için efor sarf etmemeyi ve teklif vermemeyi tercih ediyorlar. Biz ise ön çalışmalar için harcadığımız eforu gelişim fırsatı olarak görüyoruz ve teklif sunuyoruz. Naçizane iletmek isterim ki, bu ihale sürecinde ciddi bir hata yapıyorsunuz ve bu hata elma ile elmayı kıyaslamanıza mâni oluyor. Bir teknik şartnameniz yok ve detaylı ön incelemeyi yapmadan teklif veren firmalar teknik gereksinimlerden bihaberler. Eğer bir teknik şartnameniz olsaydı, ilgili ürünleri raflardan alarak sevkiyat deposuna teslim edecek olan personellerin Stocco el terminali kullanma berecisine sahip olması gerektiği, ürünleri ilgili sevkiyat araçlarına yükleyecek personellerin bu işleri reach truck ve şarjlı transpalet (taşımacılıkta kullanılan iş makineleri) ile yapacakları veya yönetimin ve denetimin sorumlusunun SAT programına hâkim olmasının şart olduğu gibi hususlar bu teknik şartnamede yer alırdı. Her firma teklifini bu gereksinimlere göre verirdi ve işler kolaylaşırdı. Biz teklifimizi tüm bu gereksinimlerin farkında olarak veriyoruz ve hâliyle fiyatımız yüksek görünüyor. Ancak emin olun ki doğru fiyat bizim verdiğimiz fiyattır.”
Sorular
- Osman Ç süreç boyunca hangi aşamalarda hangi hataları yapmıştır?
- Yazılı bir doküman olmadan ve sadece sözlü tarif üzerinden yönetilen bir ihale süreci başarılı olabilir mi?
- Yeterli bir teknik şartname düzenlenmiş olması, bu olumsuz sürecin yaşanmasına engel olabilir miydi?
2- Alt işveren seçme ve değerlendirme komitesi eksikliği
Alt işverenlik ilişkisi karmaşık ve farklı disiplinleri içeren bir ilişki türüdür. Hukuk, satın alma, insan kaynakları, muhasebe, idari işler, kalite gibi birçok alanı kapsar ve bu disiplinlerin iş birliğini gerektirir. Tüm bu yetkinliklere kurum içerisindeki tek bir kişinin sahip olması mümkün değildir ve bu nedenle alt işverenlik konusu bir komisyon tarafından ele alınmalıdır. Çoğu asıl işveren, alt işveren seçimi görevini, bu konuda yetkinliği ve karar yetkisi bulunmayan çalışanlara (çoğunlukla insan kaynakları, idari işler veya satın alma profesyonellerine) yüklemektedir. Bu durum yanlış tercihlere ve uygulama sahasında çalışmayan iş birliklerine neden olacaktır.
Örnek olay
700’ün üzerinde çalışanı ile endüstriyel ambalaj üretimi yapmakta olan Nondy Ambalaj, temizlik, meydancılık ve paketleme gibi birtakım işleri alt işverene devir etme kararı aldı. Bu devir için sekiz haftalık hedef süre belirlendi. Konu bir yönü ile istihdam sağlamak olduğundan, insan kaynakları müdürü Ahmet Y’den süreci yönetmesi istendi. Ahmet Y öncelikle, ihbar tazminatı maliyetini azaltmak amacıyla, devir edilecek bölümlerde çalışan ve iş sözleşmeleri fesih edilecek olan çalışanların ihbar süreçlerini başlatarak sekiz hafta sonra iş sözleşmelerinin fesih edileceğini bildirdi. Ardından asistanı olan Nuray E’ye talimat vererek beş firma tespit etmesini ve teklif toplamasını söyledi. Nuray E kısa bir internet araştırması sonunda bazı firmalara ulaştı ve aldığı teklifleri müdürü Ahmet Y’ye iletti. Ahmet Y gelen teklifleri değerlendirdi ve üçünü fabrikaya davet ederek karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdi. Bu üç firmadan, görüşmede kısmen netleşen şartlara uygun olarak tekliflerini revize etmelerini istedi. Revize teklifler geldi ve satın alma birimine iletildi. Bu süreç üç hafta aldı.
Devamı sonraki yazıda…