Ah, bu Fransız tatlıları!.. Çok çeşitliler ve her biri kendine özgü. Clafoutis (Klafuti) bunlardan biri. Fransız pudingi diye de adlandırılır. Fransız mutfağının klasik tatlılarından olan clafoutisin çok uzun bir geçmişi var.

Fransa'nın Limousin bölgesinde doğdu. Fransız köylülerinin saman yapımı sırasında öğle yemeği olarak bu turtayı genellikle yanlarında götürdükleri söylenir. 19. yüzyılda tüm Fransa'ya yayılan clafoutis bugün dünyanın birçok ülkesinde biliyor ve seviliyor.

Bu tatlı, geleneksel olarak vişneyle yapılır. Diğer meyveler de olabilir ancak tek kural ısıtıldığında suyunu koruyan meyvelerin kullanılmasıdır. Krepe benzer yumuşak bir hamuru meyvelerle buluşturup fırınlayarak yapılıyor. Sadece lezzetli değil, aynı zamanda hafif, sağlıklı, hazırlaması kolay ve ‘köylü kökeni’ çekiciliğini azaltmıyor.

Tarifi sürekli olarak değişip modernleşiyor. Clafoutisin peynir, deniz ürünleri ve mantarlarla hazırlandığı noktaya geliyor. Ancak türün klasiği hâlâ vişneli olanıdır. Bugün ne yazık ki vişne yok, bu yüzden erikli clafoutis yapacağız.

Tatlıya özel bir aroma veren çukurlu vişne yağlanmış bir formun dibine yerleştirilip hamurla doldurulduktan sonra fırına gönderilir. Dolgu olarak başka meyveler kullanılıyorsa (şeftali, elma, armut, kiraz) bunları küçük, vişne boyutunda parçalar halinde kesin.

4-22

MALZEMELER

Erik 450-500 gr

Şeker 130 gr

Un 60 gr

Mısır nişastası 30 gr

Krema (% 35 yağ) 200 gr

Süt 250 gr

Yumurta 3 adet

Yumurta sarısı 2 adet

Vanilya 1 paket

Bir tutam un, şeker ve tereyağı

6-24

YAPILIŞI

Malzemeler hazırsa başlayalım! Şeker, un ve nişastayı geniş bir kaba koyun. Yavaş yavaş krema, süt, yumurta ve yumurta sarısını ekleyin. Pürüzsüz, sıvı bir hamur oluşturmak için karıştırın. Vanilyayı ekleyin. 2 saat veya gece boyunca buzdolabında bekletin.

Isıya dayanıklı bir kalıbı veya porsiyon kalıplarını tereyağıyla yağlayın, üzerine un ve şeker karışımı serpin. Bunu da buzdolabına koyun.

Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Parmak kalınlığındaki hamuru kalıba dökün ve 5-7 dakika fırına koyun.

Hamur ekşi krema kıvamına gelinceye kadar kalınlaşmalıdır. Kalıbı fırından çıkarın, meyveleri hamurun üzerine kalın bir tabaka halinde yayın ve kalan hamurla doldurun.

Kalıbı tekrar fırına verin ve 200 derecede 15 dakika daha pişirin. Ardından ısıyı 180 dereceye düşürün. Kenarları kabarıncaya ve clafoutinin ortasına batırılan bıçağın ucu temiz çıkana kadar 35-40 dakika pişirin.

Tel ızgara üzerinde kalıbı soğutun ve clafoutisi sıcak veya soğuk olarak servis edin. İstenirse üzerine pudra şekeri serpilebilir.

Not: Clafoutisi tek kalıbı pişirebileceğiniz gibi benim gibi küçük porsiyonlu formlarda da pişirebilirsiniz. Size hamur çok sıvı gibi görünse bile un eklemeyin. Hamur karışımını en az 2 saat buzdolabında beklettiğinizden emin olun. Bu süre karışım koyulaşacaktır. Farklı meyveler deneyebilirsiniz, ancak meyve suyunun süzülmesine izin verdiğinizden emin olun. Dondurulmuş meyveler kullanıyorsanız, pişirmeden önce buzunu çözün ve suyu olmadan hamura ekleyin.

Afiyet olsun…

Temizlik-3

FAZLA DETERJANDAN KAÇININ

Temizlik için alışveriş yaparken evlerimizi kullanmadığımız deterjanlarla doldurabiliyoruz. Ancak iyi temizliğin sırrının az deterjan kullanmaktan geçtiğini unutmayalım. Her materyal için ayrı deterjan kullanmak hem temizliğimizi zorlaştırır hem de sağlığımızı tehdit eder. Bu nedenle çok deterjan kullanmaktan kaçınmalı ve doğru malzemeyi seçmeliyiz. Böylece zamandan ve bütçemizden tasarruf edebiliriz.  Temizlikte sirkeyi de kullanabilirsiniz. Temizliğin her alanında işe yarar. Çaydanlık, kahve makinesi, fırın kapları, çelik tencere gibi birçok ürünün kararmasını giderir ve kolayca temizlenmesini sağlar. Zemininiz tahta ve lekeler çıkmıyorsa ılık suyla karıştırdığınız sirkeyi kullanabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...