Sonbaharla birlikte turtanın da zamanı geldi. Bugün klasik bir elmalı turta yapacağız. Elmalı turtanın anavatanı olarak anılma hakkı birçok ülke tarafından tartışılıyor.

Rusya, Amerika, İngiltere ve Fransa. Bu ülkelerin her birinin turtayı yapmanın kendi sırrı var. Elmalı turtalar Orta Çağ'dan beri bilinmektedir. 14. yüzyılda turtalar bugünkünden çok farklıydı. O yıllarda şekerin yanı sıra mayalı hamur da yoktu. Elmalar kalıplarda pişirilirdi. 1390'da İngiliz kralı Richard II'nin aşçılarının tariflerinden derlenen bir yemek kitabı oluşturuldu. Kayıtlara geçen ilk elmalı turta tarifi de bu şekilde ortaya çıktı.

Geleneksel elmalı turtanın resmi doğum yeri İngiltere olarak kabul edilir. İlk tariflerinden 14. yüzyılda bahsediliyor; burada elmanın yanı sıra baharatlar, kuru üzüm, incir ve armut da turtaya ekleniyor. O dönemin turtaları Mısır menşeli ithal bir ürünün yüksek maliyeti nedeniyle şeker içermiyordu. En tatlı armutları kullanarak turtalara gerekli tatlılığı katmaya çalıştılar. Aslında şeker tarifte yavaş yavaş ancak 15, 16. yüzyıllarda ortaya çıktı ve modern turtaya daha yakın görünmeye başladı. Elmalı turta artık hem sıcak hem de soğuk olarak tüketiliyor. Üzeri dondurma, krema veya muhallebi ile süslenebiliyor.

Birlikte yapacağımız elmalı turtanın aromasını ve tadını çok beğeneceksiniz.

MALZEMELER

Hamuru için;

Un 400 gr

Tereyağı 250 gr

Soğuk su 130 gr

Tuz

İçi için;

Elma 800 gr

Şeker 120 gr

Tarçın 1 tatlı kaşığı

Limon 1 adet

Mısır nişastası 30 gr

Üzeri için;

Pudra şekeri

Yumurta sarısı 1 tane

YAPILIŞI

Öncelikle turtamızın hamurunu hazırlayacağız. Hem tuzlu hem de tatlı tartlarda kullanabileceğiniz klasik çıtır bir hamur olacak. Soğuk tereyağını rendeleyip un ve tuz ile karıştırın. Buna buzlu su ekleyin ve karışımı hızlı karıştırın.

Hamurun çıtır kalması için uzun süre yoğurmayın.

Hamuru hafifçe açın, zarf gibi sarın (birkaç kez katlayın), bir torbaya koyun ve buzdolabında 2 saat bekletin.

Bu sürenin sonunda turta için elmaları hazırlayacağız.

Elmaları soyun ve küp veya parça halinde kesin. Limon suyunu ekleyin. Limon suyu; elmanın açık rengini koruyacak ve ona daha iyi bir tat verecektir.

Kalan malzemeleri (tarçın, şeker ve nişasta) karıştırıp ekleyin. Artık hem hamurumuz hem de iç malzememiz hazır olduğuna göre elmamızı turta pişirmeye başlayacağız.

Kalıbı tereyağı ile yağlayıp üzerine un serpin. Hamuru ikiye bölüp 1/3’ünü buzdolabında bekletin. Hamurun çoğunu daire şeklinde açın ve kalıba yerleştirin.

Hamuru kenarlara iyice yayıp tavanın tabanını çatalla delin. Üzerine elmalı dolgumuzu yerleştirin.

Geriye kalan tek şey elmalı turtamızı süslemek.

Kalan hamuru açın ve şeritler halinde kesin. Bu şeritleri kafes şeklinde elmaların üzerine yerleştirin. Üzerine de yumurta sarısı sürün.

Önceden 190-200 dereceye ısıtılan fırında elmalı turtayı 45-55 dakika pişirin.

Elmalı turta altın rengini almalıdır.

Piştikten sonra biraz soğumaya bırakın ve üzerine pudra şekeri ekleyin.

Afiyet olsun…

HAYATIMIZ TASARRUF

Temizlik ürünlerinin çoğu zararlı ve oldukça pahalı. Kimyasal temizlik ürünlerine para vermek yerine evde hem hesaplı hem de zararsız olan temizlik ürünü yaparak hijyeni sağlayabilirsiniz. İşte sıvı yüzey temizleyici için yapmanız gerekenler: Portakal, mandalina, limon, turunç, greyfurt kabuklarını bir kavanoza doldurun. Üzerlerini kaplayacak kadar elma sirkesi koyun. Kapağı kapatılıp iki hafta bekletin. Bu süre sonunda kavanozdaki sıvıyı süzün ve 1:1 oranında sulandırın. Sıvı yüzey temizleyicinizi; cam, ayna, fayans, mutfak tezgâhı, zemin gibi yüzeylerde kullanabilirsiniz. Püskürtün ve emici bir bezle silip kurulayın. Durulamaya bile gerek duymayacaksınız. Tuvalette ise klozetin iç kısımlarına sıkıp 15 dakika bekletip fırçalayın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...