Ratatouille (Ratatuy), Fransa'nın Provence bölgesinde 18’inci yüzyılda yoksulluk döneminde köylülerin yaptığı bir yemektir. Artan sebzelerin kaynatılarak yapıldığı bir yemekti.

1930 yılında Nice bölgesinde yaz mevsiminde taze sebzeler ile hazırlanan yemeğe ilgi giderek arttı. Ratatouille, Fransızların ülkede yoksulluk varken bile lezzete ne kadar önem verdiğinin bir kanıtıdır.

Sebze yemeyi tercih edenlerin artmasıyla popüler hale gelen Ratatouille tarifi günümüzde birçok ünlü restoranın menüsünde yerini almıştır. Ratatouille’in içerdiği domates, patlıcan, soğan ve kabak aynı zamanda turta için de mükemmel bir dolgu malzemesidir. Ratatouille ile turtanın buluştuğu inanılmaz bir lezzetin tarifini sizlerle paylaşacağım. Ratatouille turtayı siz de çok beğeneceksiniz.

Malzemeler

Hamur için;

Un 300 gr

Tereyağı 150 gr

Tuz bir tutam

Soğuk su 6 yemek kaşığı

Sos için;

Soğan 1 küçük adet

Sarımsak 2 dış

Kırmızı tatlı biber 1 adet

Domates 1 adet

Tuz, karabiber, kekik

Patlıcan 1 tane

Kabak 1 tane

Domates 1 tane

YAPILIŞI

Hazırlamaya hamuruyla başlayalım: Buğday ununu blender kasesine eleyin, tuz ve soğuk tereyağı ekleyin. Blenderin maksimum hızında tüm malzemeleri karıştırın.

Soğuk su ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamuru 30-40 dakika buzdolabında bekletin.

Hamur soğurken turta için sebze sosunu hazırlayalım. Bunun için ince kıyılmış soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile bir tavada hafifçe kavurun.

Ardından doğranmış biberleri ekleyip birkaç dakika kavurun. Sonunda domates, tuz, karabiber ekleyin. Sıvı tamamen buharlaşana kadar sebzeleri kısık ateşte pişirin.

Sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için blender ile biraz karıştırabilirsiniz.

Sos soğurken patlıcan, kabak ve domatesi ince ince dilimleyin.

Bu arada turta hamuru soğumuştur. Hamuru buzdolabından alıp bir daire şeklinde açın. Daha sonra üzerine sosu ve ince doğranmış sebzeleri yayın.

Dolgunun kenarlarını içe doğru kapatın. Sebzenin üzerine hafifçe kekik serpin, çok da zeytinyağı dökün.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.

Ratatouille turtanız hazır.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Tasarruf etmek hem bireysel hem de toplumsal açıdan birçok fayda sağlayan bir alışkanlıktır. Ayrıca çevrenin korunması ve atıkların azaltılması açısından da önemlidir. Gelin tasarruf yapabileceğimiz farklı yöntemlere bakalım…

Su tasarrufu yapmak için tasarlanmış düşük akımlı muslukları tercih edin. Daha az su kullanacağınız için faturalarınızdaki rakamın da düşeceğini göreceksiniz.

Hazır içecekler satın almak yerine kendi içeceklerinizi hazırlayarak hem sağlığınızı korursunuz hem de daha az para harcarsınız.

Kredi kartınızı belli haftalarda kullanmayın ve yanınızda az miktarda nakit taşıyın. Bu yöntemle satın alma işlemini eskisine göre çok daha az yaptığınızı ve yıl genelinde ciddi bir tasarruf sağladığınızı göreceksiniz.

Yaptığını alışverişlere ait fiş ve faturaları bir kavanoz ya da kutuda biriktirin. Bunları haftalık olarak inceleyip harcamalarınızı değerlendirin. Böylece gereksiz harcamaları görüp kendinizi frenleyeceksiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...