Kış mevsiminin lezzeti balkabağının faydaları saymakla bitmez. Balkabağı hem yetişkinlerin hem de çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden biridir. Peki balkabağını nasıl tüketebiliriz? En lezzetli halini denemeye ne dersiniz? Balkabaklı cinnamon yumuşak ve kabarık dokusuyla, hamurundaki balkabağıyla, kremasıyla sizleri kendisine hayran bırakacak.

Çok popüler cinnamonu muhtemelen duymuş ve denemişsinizdir! Üzerinde krem ​​peynirli krema bulunan nefis tarçınlı rulolar...  Eğer hayranıysanız, bu lezzetli çörekleri denemenizi tavsiye ederim. Balkabağı hamurda hiç hissedilmez, daha da yumuşak ve havadar hale getirir ve baharatlarla çok iyi birleşir. Eh, bu sırrın ne kadar lezzetli olduğundan bahsetmiyoruz bile…

Bu yeni tarife ek olarak sizlerle yeni bir hamur açma yöntemini de paylaşıyorum. Normalde hamuru açıp rulo yapıyoruz. Bu tarifte ise rulodan önce hamuru küçük parçalara ayırıp sonra açıyor ve tereyağı sürüyoruz. Böylece balkabaklı çöreklerimiz daha da yumuşak hale gelecektir.

Malzemeler

için;

Balkabağı püresi 150 gr
Süt 300 gr
Toz şeker 75 gr
Yaş maya 16 gr
Un 600 gr
Tereyağı 75 gr
Yumurta sarısı 50 gr
Tuz 4 gr
Vanilya

Hamur arasına

Tereyağı 120 gr

Rulo için;

Tarçın 8 gr
Esmer şeker 150 gr
Tereyağı 100 gr

Krema için;

Labne 250 gr
Krema 100 gr
Pudra şekeri 70 gr

YAPILIŞI

İşe kabak püresini hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için balkabağını küçük parçalara ayırıp 200 derecelik fırında pişirin. Balkabağı püre haline gelinceye kadar bir karıştırıcıdan geçirilmelidir.

Kabak püresi soğuyunca hamura geçin. Süt, şeker, maya, tuz, yumurta sarısı ve kabak püresini karıştırın. Her şeyi iyice karıştırın ve un ekleyin.

Hamuru yoğurun ve tereyağını (75 gr) ekleyin, her şeyi iyice karıştırın ve hamuru 1,5 saat kabarmaya bırakın.

Hamurun büyüklüğü arttıktan sonra 16 parçaya bölünmelidir. Her parçayı küçük bir daire şeklinde yuvarlayın ve yumuşak tereyağıyla yağlayın.

Tüm parçalar yağlandığında üst üste istiflenmeli ve elde edilen hamur yığını hafifçe açılmalı ve en az 3 saat buzdolabında bekletilmelidir.

Hamuru bu haliyle 10 saate kadar buzdolabında bırakabilirsiniz, soğukta mayanın çalışmaya devam edeceğini ve hamurumuzun boyutunun büyüyeceğini unutmayın.

Soğuduktan sonra hamuru dikdörtgen şeklinde açın, üzerine kalan tereyağını sürün, tarçın ve esmer şeker serpin.

Her şeyi yuvarlayın ve küçük parçalar halinde kesin. Bu hamur parçalarını bir fırın tepsisine yerleştirin ve hamurun kabarması için sıcak bir yerde bırakın.

Kabaran hamurları, önceden 180 derecede ısıtılan fırına koyun ve yaklaşık 20 dakika bekletin. Çörekler altın rengine dönecektir.

Onlar pişerken kremasını hazırlayalım. Bunu yapmak için labneyi, pudra şekerini ve kremayı kabarıncaya kadar mikser kullanarak çırpın. Çörekler pişince bu kremayla yağlayın.

Balkabağı sevmeyenler bile bu çörekleri sevecek ve afiyetle yiyecektir.

Afiyet olsun.

HAYATIMIZ TASARRUF

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin ‘Türeticinin El Rehberi’ kitapçığının ‘Doğa dostu mutfak ve ev’ bölümündeki bilgilere göre; evinizde kullandığınız eşyaların doğa dostu olması mümkün. Bunun için şu ipuçları veriliyor: Doğal ve doğada kendini yenileyebilen kaynaktan elde edilen malzemeler • Düşük enerji kullanımı ile üretilmiş olanlar • El yapımı eşyalar • Geleneksel ve yerel üretimler • Uzun ömürlü olanlar • Kullanım kolaylığı sağlayanlar • Canlı sağlığı için tehdit oluşturmayanlar • Kısa sürede ve yüksek oranda doğaya geri dönebilecek malzemeler • Kullanımı ile çöp üretimini engelleme potansiyeli. Sizlerde verilen bu ipuçlarıyla kendi formüllerinizi üretebilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...