Kougelhopf veya kougelhof olarak da bilinen Kouglof; Fransız kültürüne sıkı sıkıya bağlı olan geleneksel bir Avusturya hamur işidir. Tarihi 16’ncı yüzyılın başlarına kadar uzanan bu kekin ortaya çıkışıyla ilgili farklı bilgiler olsa da herkesin buluştuğu tek ortak nokta çok lezzetli oluşudur.

Pek çok kaynak kekin Almanya ve İsviçre sınırındaki Fransa'nın Alsace (Alsas) bölgesinde ortaya çıktığını söylese de bu ülkeler kendilerine ait olduğunu savunuyor. Ancak Avusturya’da ulusal bir tatlı olarak kabul ediliyor. Bu ülkede bulunmadığı menü, masalarında yer almayan ev yok gibidir.

Taç şeklindeki bu kek; hassas kremsi-tereyağlı aroması, bol miktarda fındık ve kuru üzüm ile kesinlikle şaşırtıcı derecede yumuşaktır. Ve şunu söyleyebilirim ki bu özel kek Fransa'da denediğim en lezzetli tariflerden biridir.

MALZEMELER

Un 400 gr

Yumurta 240 gr

Tuz 10 gr

Şeker 50 gr

Tereyağı 240 gr

Yaş maya 15 gr

Süt 20 gr

Kuru üzüm 100 gr

Badem 40 gr

Şerbet için;

Su 350 gr

Şeker 250 gr

Portakal kabuğu 1 adet

Üzerine için;

Tereyağı 150 gr

Şeker

YAPILIŞI

Orta hızdaki mikserde un, tuz, şeker ve yumurtaları 5 dakika çırpın. Oda sıcaklığındaki sütü ve ufalanmış mayayı ekleyin.

Hamur kalın ve oldukça yoğun olacaktır. Mikser çalışırken hamura küçük parçalar halinde tereyağı ekleyin. Sonuncuyu da ekledikten sonra 10-15 dakika daha çırpın. Hamur dokunuşta çok yumuşak ve ipeksi hale gelecektir.

Bitmiş hamuru prova için uygun bir kaba aktarın, havluyla örtün ve 2 saat bekletin. Kuru üzüm ve doğranmış fındık veya badem ekleyin.

Hamuru elinizle iyice yoğurun, tekrar kâseye koyun, streç filmle sarıp bir gece buzdolabında bekletin.

Ortasında delik olan bir kek kalıbını tereyağıyla hafifçe yağlayın. Altında badem çekirdeklerinden oluşan bir desen yapabilirsiniz veya badem yaprakları serpebilirsiniz. İsteyen bademi hamurun içine de koyabilir.

Hamuru kalıba yerleştirin ve 2 saat daha sıcak, hava akımı olmayan bir yerde bırakın.

Hamur tavanın kenarına kadar yükselecektir. Fırını 200 dereceye ısıtın ve kekimizi pişirin.

Kruglofu üst kabuk altın rengi kahverengi olana kadar 10 dakika pişirin. Daha sonra sıcaklığı 170°C'ye düşürün ve 20-25 dakika daha pişirmeye devam edin.

Kek hazır olduğunda tamamen soğumaya bırakın ve ardından kalıptan çıkarın.

Şimdi şerbetini hazırlayalım; tüm malzemeleri karıştırıp kaynatın. Derin bir kâseye dökün ve keki sıcak sıvının içine ters çevirip batırın ve birkaç saniye bekletin. Çıkarıp tel ızgara üzerine koyun. Şerbet süzüldükten sonra keki 15 dakika buzdolabında bekletin.

Kek buzdolabında dururken diğer işleme devam edelim. Tereyağını küpler halinde kesin, derin bir tencereye koyun. Kahverengileşinceye ve hafif fındık aroması görününceye kadar ateşte tutun. (Bu işleme Fransız mutfağında beurre noisette deniyor.)

İnce bir süzgeçten geçirerek derin bir kâseye alın. Keki birkaç saniye sıcak yağa baş aşağı yerleştirin.

Ardından tel ızgara üzerine alarak yağın süzülmesini sağlayın. Sonra 2 dakika buzdolabına koyun.

Şimdi tek yapmamız gereken keke bol şeker serpmek. Şekerin fazlasını hafifçe silkeleyerek ayırdıktan sonra servis tabağına koyabilirsiniz.

Afiyet olsun…

BÜTÇE DOSTU TASARRUF YÖNTEMLERİ

Evlerimizdeki pencerelerden buzdolabının kapağının açılıp kapanmasına, çamaşır yıkama şeklinden su tüketimin kadar her şey enerjiyle bağlantılıdır. Hem daha az enerjiyle yüksek verimlilik hem de aile bütçesine katkı sağlanabilir. Evlerde enerjiyi en çok çamaşır kurutma makinesi ve buzdolabı tüketir. Bilgisayar, televizyon, modem ve uydu alıcısının da enerji tüketiminde payı yüksektir. Eski buzdolabı yılda 700 kilovat harcarken A Plus buzdolabı 300 kilovat elektrikle aynı işi yapar. Çamaşır ve bulaşık makinelerini ekonomik program ve 55 derecede kullanmak yüzde 40 tasarruf sağlar. Televizyon, modem ve uydu alıcıları çoklu prizdeki düğmeyle kapatıldığında yüzde 4 tasarruf sağlar.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...