Bugün geleneksel Rus keki yapacağız. Adı; Keks Stolichniy. Stolichniy, Rusça'da ‘başkentten’ anlamına gelir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde devlet tarafından üretilip satılan kek türlerinden biridir.  Bol tereyağlı ve çok lezzetlidir.

Tarifin bilinen ilk yayınları 1951-1952 yılına aittir. Stolichny keki, Sovyet uzay istasyonları Salyut-5 (1976-1977), Salyut-6 (1977-1982) ve diğerlerinin mürettebat üyeleri için kahvaltı veya öğle yemeğinin bir parçasıydı.

Efsanevi Sovyet dönemi pastasını evde nasıl yapılır? Bu tarifi hazırlama kolaylığı ve basit malzemeleri nedeniyle seviyorum. Keki pişirmek için tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Bu nedenle tarifi yapmaya başlamadan 1-2 saat önce tereyağını ve yumurtayı buzdolabından çıkarıyorum.

MALZEMELER

Tereyağı 175 gr

Toz şeker 175 gr

Yumurta 3 adet

Kuru üzüm 175 gr

Un 240 gr

Kabartma tozu 5 gr

Vanilya 5 gr

Tuz (bir tutam)

YAPILIŞI

Tereyağını, tuz, vanilya ve normal şekerle birlikte kabarık beyaz bir kütle oluşana kadar bir karıştırıcıyla çırpın. Mikseri yüksek devirde 5 dakika çalıştıralım.

Çırpmaya orta hızda devam ederek, her seferinde bir yumurtayı yavaş yavaş ekleyelim.

Pürüzsüz olana kadar çırpalım. Bu da yaklaşık 3 dakikada olabilir. Yağ bazı hazır olduğunda karıştırıcı çıkarılabiliriz. Çünkü artık ona ihtiyaç olmayacak.

Kuru üzümlerin tamamını ekleyip silikon spatulayla karıştıralım.

Unu ve kabartma tozunu hamurun içine eleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar bir spatula ile yavaşça karıştırın. Hamur kalın olmalıdır.

Şimdi bir kek kalıbı hazırlamamız gerekiyor. Ben dikdörtgen bir şeklinde bir kalıp kullandım.

Kalıbı tereyağıyla yağlayalım ve üzerine un serpelim. Şimdi hamuru kalıba koyup düzleştirelim.

Islak bir spatula ile hamurun ortasına bir kesik yapalım ki kek daha iyi açılsın.

Fırını önceden 160 dereceye ısıtın ve 80-90 dakika pişirin.

Pişirdikten hemen sonra keki kalıptan çıkarmadan üzerine bol miktarda pudra şekeri serpin.

Keki oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve bir kenara koyun.

Kekin daha fazla olgunlaşıp yoğunlaşmasını isterseniz buzdolabında 3-4 saat bekletebilirsiniz.

Bileşimindeki büyük miktarda tereyağı nedeniyle kek çok iyi saklanır.

Afiyet olsun…

BÜTÇE DOSTU TASARRUF YÖNTEMLERİ

Kışın olası fatura artışları ve öngöremediğimiz giderler endişe verse de aslında basit önlemlerle bunun kolay çözümleri var. Yapacağınız küçük tasarrufların bütçenize büyük katkısı olacaktır. İşte bütçe dostu tasarruf yöntemlerinden bazıları; Oda ısısını sabitlemek için termostat kullanın. Kombi bakımınızı ihmal etmeyin. Hava ne kadar soğuk olursa olsun çamaşırları dışarıda kurutmak daha ekonomiktir. Soğuk havayı dışarıda tutun, ısı kaybını önleyen tedbirleri alın. Cihazları düğmesinden kapatın. Ampulleri gereksiz açık bırakmayın. Telefon, tablet, laptop gibi cihazların şarj sürelerine dikkat edin. Çamaşır makinesinde fazla deterjan kullanımından kaçının. 

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...