Bugün sizlerle sıra dışı bir sufle tarifi paylaşmak istiyorum. Öncesinde suflenin tarihine bir göz atalım. Süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla sufle benzeri tatların yapımı, 1650’li yıllarda çırpıcının icat edilmesine kadar uzanır. Gerçek sufle tarifinin tarihi olarak ise 1742 yılı gösterilir. Fransız şef Vincent La Chapelle’nin yaptığı tarif, Le Cuisinier Moderne adlı kitapta yer alıyor ve bu ilk sufle tarifi olarak kabul ediliyor.

1783 yılında Paris’te açtığı restoranın menüsünde suflelere yer veren Antoine Beauvilliers da ‘suflenin mucidi’ olarak biliniyor. Beauvilliers, sufle tarifini 1816’da L’art du Cuisinier adlı yemek kitabında yayınlıyor. Çeşitleri çoğalıp yaygınlaşan sufle, 1960‘tan itibaren dünya çapında tüketilen bir tatlı haline geliyor. Sonbaharın en uygun mevsim diyerek sıra dışı tarifime geçiyorum. Birlikte çıtır çıtır hamuru, aromatik elma dolgusuyla nefis bir yoğurtlu sufle yapalım.

MALZEMELER

Un 200 gr

Yumurta sarısı 3 adet

Tereyağı 100 gr

Şeker pudrası 80 gr

Kabartma tozu 5 gr

Tarçın

Tuz

Elma dolgusu için;

Elma 3 tane

Toz şeker 100 gr

Tarçın

Mısır nişastası 1 tatlı kaşığı

Yoğurtlu dolgusu için;

Yumurta akı 3 adet

Toz şeker 100 gr

Yoğurt 400 gr

Mısır nişastası 50 gr

Vanilya

YAPILIŞI

Tatlıyı yapmaya hamurla başlayalım. Bunun için un, kabartma tozu, tuz ve tarçını karıştırın. Yumurta sarılarını ve pudra şekerini karıştırın. Üzerine eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırın. Sonra bunu un karışımına ekleyin.

Hamuru hızlı bir şekilde yoğurun, hamurun 1/3'ünü dondurucuya koyun. Geri kalan hamuru merdaneyle açıp kenarlı bir kalıba yerleştirin ve soğuması için buzdolabına koyun.

Hamur soğurken elma katmanını hazırlayacağız. Bunun için şekeri karamel rengine gelene kadar eritin. Doğranmış elmaları ve tarçını ekleyip 5-7 dakika pişmeye bırakın. Daha sonra nişastayı ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın. Elmaları soğumaya bırakın.

Her şey soğuduğunda yoğurtlu sufleye geçin. Bunu yapmak için yumurta aklarını şekerle kabarık ve beyaz olana kadar çırpın.

Daha sonra dikkatlice yoğurdu, nişastayı ekleyin ve her şeyi dikkatlice karıştırın.

Şimdi hamurun bulunduğu kalıbı buzdolabından çıkarın, elma karışımıyla doldurun ve yoğurt karışımını üstüne dağıtın. Her şeyi düzleştirin.

Dondurucudan bir parça soğutulmuş hamur alıp tatlının üzerine rendeleyin ve her şeyi önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyun. 40-50 dakika pişirin.

Kek kabaracak ve altın sarısı rengini alacak.

Hazır olduktan sonra pastayı soğumaya bırakın.

Buzdolabında birkaç saat durduktan sonra tadını çıkarın!

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği ile aile fertleri ya da misafirler için tatlılar, kurabiyeler derken mutfak masrafları da artıyor. Küçük ama faydalı bilgilerle bu masraflar azaltılabilir. Öncelikle ekmekten başlamak istiyorum: Ekmeği ihtiyaç kadar alın ve raf ömrü uzun olanı tercih edin. Küçük tepsideki yiyecek için büyük fırın kullanmayın. Düz tencere tercih edin. Sebze ve patates haşlarken az su koyup düdüklü tencere kullanın. Yumurtayı tencere yerine yumurta pişiricide haşlayın. Mikrodalga fırın kullanıyorsanız iç yüzeyini sürekli temiz tutun. Yemek ısıtmada da mikrodalga fırın kullanın. Ocakta ilk başta açtığınız güçlü pişirme ateşini sonra kısın. Pişirme işlemi bitmeden ocağı kapatın. Elektrikli fırınlarda turbo sistemi tercih edin. Donmuş gıdaları oda sıcaklığında çözdürün.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...